НОВИНИ

02.10.2010 г.
Пътен полицай на годината
За осемнадесети път националното състезание “Пътен полицай на годината 2010” събра за участие в оспорвана надпревара изявени действащи служители на “Пътна полиция” от цялата страна.
На тържественото откриване в центъра на София присъстваха членове на ръководния състав на Министерството на вътрешните работи начело с министър Цветан Цветанов, представители на организациите и фирмите-съорганизатори и спонсори на проявата, партньори, много гости и граждани. Българският Червен кръст бе представен от д-р Надежда Тодоровска – заместник-генерален директор и ръководител на направление “Социално оперативни дейности”. Старт на състезанието даде лично министър Цветанов. Той определи надпреварата като проверка на професионализма на служителите от пътната полиция и пожела успех на участниците.
Състезателите трябваше да действат бързо и с точни реакции в различни ситуации, свързани с ежедневната им работа на пътя. Освен майсторско шофиране и точна стрелба, те демонстрираха компетентност и практически умения за спасяване живота на пострадали при произшествие.
През последните години пътните полицаи се утвърдиха като умели помощници на медицинските екипи в оказването на първа долекарска помощ. Обикновено те са първи на мястото на злополуката и с навременна си намеса помагат за спасяването на човешки живот. Задълбочени познания в тази област служителите на “Пътна полиция” в страната получават по време на ежегодното традиционно обучение, организирано от Българския Червен кръст. По време на състезанието участниците първо решаваха тест, а след това “оказваха първа помощ” на изпаднали в безсъзнание или стрес, на пострадали с кървящи рани или счупени крайници. Безпристрастният съдийски екип от експерти на БЧК – д-р Живка Димитрова, д-р Пенчо Пенчев и Маргарита Котева, определиха за най-добре представил се в дисциплината “Първа долекарска помощ” Момчил Григоров от Областната дирекция на полицията ОДП в Габрово. На второ място се класира Николай Стойчев – ОДП-Русе, на трето – Стоян Савов от ОДП-Силистра. Комплексният резултат в индивидуалната надпревара определи за “Пътен полицай на годината 2010” Момчил Григоров от Габрово, а отборната титла спечели тимът на Габрово.
От името на Националния съвет на Българския Червен кръст заместник -генералният директор д-р Надежда Тодоровска награди тримата отличени в дисциплината “Първа долекарска помощ” и жените-пътни полицаи, които участваха в състезанието наравно с мъжете. Д-р София Стоименова, генерален директор на БЧК, връчи почетни грамоти на комисар Ваньо Стоевски – началник отдел “Пътна полиция” при СДВР и на Недко Христов - главен инспектор в отдел “Пътна полиция” към ГД “Охранителна полиция”, за особени заслуги и дългогодишна съпричастност към съвместната ни дейност в областта на безопасността на движението и превенцията на пътния травматизъм.