НОВИНИ

31.10.2015 г.
Съвместно съобщение на Мeждународния комитет на Червения кръст и ООН
СВЕТЪТ В ПОВРАТНА ТОЧКА:
РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ООН И НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ ОТПРАВЯТ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО СЪВМЕСТНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
(Женева, 31 октомври, 2015 г.) Генералният секретар на Организацията на обединените нации, Бан Ки-мун и Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), Питър Маурер, отправиха към световните лидери безпрецедентно съвместно предупреждение за последиците от днешните конфликти върху цивилните и призоваха за спешни конкретни действия за справяне с човешкото страдание и несигурност.

Двамата лидери подчертаха голямото значение на зачитането на Международното хуманитарно право, което може да възпре хаоса и да предотврати разрастване на нестабилността.
Те призоваха държавите да предприемат следните спешни действия:
  • да удвоят усилията си за намиране на устойчиви решения на конфликтите и да предприемат конкретни стъпки в тази насока.
  • поотделно и колективно, да използват всички средства, за да накарат страните, които се намират във въоръжен конфликт да спазват закона, включително като се провеждат ефективни разследвания на нарушенията на Международното хуманитарно право, като се търси отговорност от нарушителите, и като се разработят конкретни механизми за подобряване на спазването на международното право.
  • да осъждат извършителите на сериозни нарушения на Международното хуманитарно право, например умишлени нападения срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура.
  • да осигуряват безпрепятствен достъп до медицинските и хуманитарни мисии и да закрилят медицинските и хуманитарните работници и съоръжения.
  • да защитават и подпомагат вътрешно разселените лица и бежанците, докато те бягат от несигурността и да им помагат да намерят дългосрочни решения, като същевременно подкрепят приемащите страни и общности.
  • да прекратят използването на тежки експлозивни оръжия в населени райони.

"Рядко досега сме били свидетели на толкова много хора в движение, толкова много нестабилност, толкова много страдание," казва г-н Маурер. "При въоръжените конфликти в Афганистан, Ирак, Нигерия, Южен Судан, Сирия, Йемен, както и на други места, воюващите страни отхвърлят най-основните норми на хуманността. Всеки ден чуваме за убити и ранени цивилни граждани, в нарушение на основните правила на Международното хуманитарно право и при пълна безнаказаност. Нестабилността се разпространява. Страданието се разраства. Няма държава, която да остане незасегната."

Около шестдесет милиона души по целия свят са прогонени от домовете си заради конфликти и насилие - от времето на Втората световна война, те са най-много до сега. Конфликтите станаха по-продължителни, което означава, че много хора години наред ще бъдат разселени далеч от своите домове, общности и препитание.
"В лицето на крещяща безчовечност, светът отговаря с обезпокоителна парализа", казва Генералният секретар на ООН. "Това подронва самия смисъл на съществуването на Организацията на обединените нации. Светът трябва да препотвърди своята хуманност и да отстоява ангажиментите си по международното хуманитарно право. Днес ние говорим с един глас, за да призовем всички държави да предприемат незабавни и конкретни стъпки, за да облекчат тежкото положение на цивилното население".

Двамата лидери подчертаха, че ООН и МКЧК са в уникалната позиция да свидетелстват за последиците от конфликта. Принципът на хуманността е в основата както на Хартата на ООН, така и на мандата и мисията на МКЧК.

И двете глобални събития – 32-та Международна конференция на Червения кръст и Червения полумесец през декември 2015 г. и Световната хуманитарна среща на високо равнище през м. май 2016 г. ще се фокусират върху необходимостта от спешни и конкретни мерки за защитата на цивилното население при конфликт.

За повече информация:
Jenny Tobias, ICRC Geneva, tel: +41 (0) 79 536 92 48
Ewan Watson, ICRC Geneva, tel: +41 79 244 64 70