НОВИНИ

29.09.2010 г.
Николай Младенов: Да положим повече усилия в подкрепа на народа на Пакистан
Понастоящем, много повече отколкото в миналото, сме свидетели на нарастващо търсене и натиск за международни усилия в областта на хуманитарната помощ.
Унищожителното земетресение в Хаити миналата година взе стотици хиляди жертви, оставяйки 20% от населението без дом и парализира икономиката на една от най-бедните държави в света. Призивът на Хаити, обаче, бе чут по света. Позволете ми да похваля работата на ООН и нейните агенции за бързия отговор, но също така да поднеса почитанията си на всички страни, неправителствени организации и хора, които се отзоваха бързо. Българското правителство и българските граждани реагираха бързо като осигуриха финансова и материална помощ, включително образователни възможности на млади хаитяни, чиито университети бяха разрушени.
Тази година трябва да подпомогнем усилията на 20 милиона души в Пакистан, засегнати от ужасяващите наводнения, които отнеха животи, унищожиха посеви и съсипаха икономиката. Генералният секретар и ООН реагираха бързо и заслужават похвала за техните усилия. Подобна похвала заслужава и бързата реакция на ЕС, САЩ и други партньори по света.
Позволете ми да използвам този форум, за да отправя призив към всички нас да положим повече усилия в подкрепа на народа на Пакистан при справянето му с хуманитарната криза, настъпила в резултат на наводненията. Също така призовавам правителствата по света да съдействат за премахването на бариерите, които могат да помогнат за възстановяването на икономиката на Пакистан в средносрочен план. Да помагаме днес и да създаваме възможности утре – това трябва да бъде нашата цел в страна, която е от ключово значение за световната стабилност и сигурност. Позволете да ви уверя, че България – колкото и малка да е – също ще поеме своя дял при проявяването на необходимата солидарност. Правителството и Българският червен кръст вече инициираха кампания за набиране на средства в страната и подпомагат усилията за възстановяване.
Българският червен кръст и Министерство на външните работи на България започнаха акция за набиране на средства за пострадалите от наводненията в Пакистан. Всеки може да дари с един SMS на кратък номер 1255.
Специална банкова сметка за набиране на помощите:
Уникредит Булбанк
BIC: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
IBAN: UNCRBGSF
Български Червен кръст (за пострадалите в Пакистан)