НОВИНИ

14.09.2010 г.
Среща с френски пътешественици – велосипедисти, насърчаващи безвъзмездното кръводаряване
В Централата на БЧК се проведе среща със забележителна двойка французи, пътешестващи на велосипеди и насърчаващи безвъзмездното кръводаряване.
Жюлиен Льобле и Марион Дюма Шелетц започнаха през месец юли околосветска обиколка с колело от Франция до Нова Зеландия. Те пристигнаха в България вчера и ще преминат през София, Пловдив, Кърджали и Хасково.
Жюлиен Льобле е за втори път в България. Той беше в страната ни сам през 2007 г. и посети София, Велико Търново и Русе по време на балканската си обиколка.
Младата двойка пътешества и пропагандира доброволното и безвъзмездно кръводаряване вече години наред. Досега за изминали на колела над 290 000 км в 25 държави на 3 континента (Европа, Океания и Южна Америка). За това време те са дали над 200 интервюта за медиите в посетените страни. Издали са с голям успех във Франция и 5 книги.
В родината си двамата са изнесли около 100 лекции – сериозно послание за промоция на кръводаряването, съчетано с интересен и вълнуващ разказ за пътешествия и далечни земи и народи. В резултат на тази дейност Жюлиен и Марион са привлекли много нови кръводарители.
По време на срещата те бяха приветствани с „Добре дошли” от генералния директор на БЧК д-р София Стоименова, която сподели: „Щастливи сме да посрещнем двама младежи, посветили се на една благородна кауза. Радостен е фактът, че броят на кръводарителите в нашата страна се увеличава непрекъснато и то за сметка на младите хора”.
Г-н Ришар Лескюр, зам.-директор на Френския институт, каза: ”Радостен съм, че гостуваме в централата на Българския Червен кръст, където толкова добро се прави. Ентусиазмът на тези двама спортисти заслужава най-дълбоко уважение”.
Жюлиен и Марион обявиха своята основна цел – да направят хората по-чувствителни към тази тема. Жюлиен дължи на кръводарители живота си след многократни кръвопреливания, а Марион е дарила кръв повече от 30 пъти.
Председателят на БЧК Христо Григоров подари на двамата сувенири – плюшени мечета – символ на Световната кампания на Червения кръст и Червения полумесец „Светът е наш” ти си на ход” с благодарност за направения от тях успешен ход.
Престоят им в България се организира от Френския институт в София, а пътуването им е подкрепено от Ротари клуб, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Алианс франсез и Кръвна банка.

Сегашното пътуване ще продължи 20 месеца в Европа, Азия и Океания. Очаква се да се върнат във Франция през септември 2011 г. По време на пътуването двамата французи ще поддържат връзка с национални и регионални организации, промотиращи доброволното и безвъзмездно кръводаряване и ще поддържат своята интернет страница : www.voyage-grand-cœur.org.
В резултат на това пътешествия ще бъдат подготвени 2 книги и документален филм.