НОВИНИ

08.09.2010 г.
Министерството на външните работи и БЧК обявиха съвместна национална кампания „България помага на Пакистан”
Днес БЧК и Министерството на външните работи обявиха съвместна национална кампания „България помага на Пакистан”.
Кампанията е в отговор на Апела на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за набиране на средства, с които да се посрещнат нарастващите хуманитарни нужди след тежките наводнения в азиатската държава. Набраните средства ще помогнат на Пакистанския Червен полумесец да достигне до над 910 000 души чрез спешна здравна помощ, палатки и комплекти за подслон, медицински грижи, чиста вода и подобряване на хигиената, както и да подкрепи възстановяването на поминъка на пострадалото население в следващите месеци.
Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров изрази увереност, че кампанията ще стигне до всички българи. Той сподели: „Не трябва да забравяме 2005 година, когато световната общественост помогна на България по време на големите наводнения у нас. Това, което става сега в Пакистан, е една огромна трагедия, към която не трябва да бъдем безразлични.”
Министър Николай Младенов благодари на БЧК, който за пореден път незабавно се отзова на хуманитарна криза в една далечна и малко позната на българите страна и потвърди водещото си място сред европейските червенокръстки дружества. Човешкото милосърдие - каза министър Младенов – няма граници. Българският народ винаги е проявявал своята солидарност и съм уверен, че този път ще даде своя принос за преодоляването на една от най-големите човешки трагедии, засегнала над 20 милиона души. От собствената си история знаем, колко важна е солидарността между хората и народите. Още веднъж ще покажем, че България може за помага.
Н. Пр. Каусар Ахсан Икбал, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска Република Пакистан в България, посочи, че тази инициатива ще бъде запомнена като символ на братството и приятелските отношения между България и Пакистан. Г-жа Икбал благодари на БЧК и МВнР за инициативата и от името на правителството на своята страна.
Кампанията „България помага на Пакистан” ще набира средства чрез SMS на краткия благотворителен номер 1255 за всички мобилни оператори, както и по специална банкова сметка.
Уникредит Булбанк
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
Български Червен кръст /за пострадалите в Пакистан/

5000 лв. ще бъде първата вноска по сметката от страна на БЧК, съобщи председателят Христо Григоров. Кампанията ще продължи поне един месец. Организаторите призоваха всички граждани и бизнеса в България да подкрепят „България помага на Пакистан” и да проявят отново съпричастност към човешките страдания. Осем милиона пакистанци са на ръба на оцеляването: без дом, без покъщнина, без храна и чиста вода, във временни убежища и застрашени от тежки заразни заболявания.