НОВИНИ

18.08.2010 г.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАВОДНЕНИЯТА В ПАКИСТАН: ФАКТИ И ЦИФРИ
Повече от 1 600 души се предполага да са загиналите в бедствието, а повече 14 милиона са тежко пострадалите
Бедствието в цифри
Повече от 1 600 души се предполага да са загиналите в бедствието, а повече 14 милиона са тежко пострадалите, от които около 6 милиона ще се нуждаят от дългосрочна подкрепа. Мащабът на бедствието е трудно да бъде осмислен: всички 101 моста в две от най-засегнатите провинции са абсолютно разрушени и седем големи свлачища са блокирали сухоземния път към засегнатите от наводненията области от Кашмир (контролиран от Пакистан). Пътищата към някои области в северо-западната част на страната са възстановени, но до голяма част от североизточната част на страната е невъзможно да се достигне. Наводненията в по-гъсто населената южна част продължават.
Поне 50 процента от територията на страната е наводнена, като е унищожена голяма част от реколтата, в някои райони 80% от добитъка е загинал.
Броят на останалите без подслон в национален мащаб към момента е неизчислими

Отговорът на Пакистанския Червения полумесец
Пакистанският ЧП е осигурил помощ на повече от 50 000 домакинства, или около 350 000 души, в страната от 21 юли. Полевите медицински екипи на ПЧП са осигурили медицински грижи за повече от 30 000 души.
Понастоящем ПЧП разполага със 130 000 доброволци в страната, включително най-малко 25 мобилни медицински единици, като формира и нови.

Полевите екипи за оценка и координация (FACT) на МФЧК/ЧП работят съвместно с колегите от Националното дружество на Пакистан. Подробното оценяване на положението в областта ще продължи и тази седмица, но вече е ясно, че истинският мащаб на това бедствие е огромен. Много НД имат свои екипи, които действат на терен.
Международният комитет на Червения кръст събира средства за подпомагане на пострадалото население и за справяне с последствията от бедствието.
Интернет дарения могат да бъдат направени тук: http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/helpicrc?opendocument