НОВИНИ

23.09.2015 г.
XVI международен фестивал на червенокръстки и здравни филми
Под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова
Днес, 23.09.2015 г., на пресконференция в община Варна Христо Григоров - председател на БЧК, доц. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, проф. д-р Радослав Радев – декан на факултета по медицина на Медицински университет - Варна, Илия Раев - директор на Международния фестивал, проф.
д-р Темелко Темелков – член на международното жури, и кметът на община Варна Иван Портних запознаха представителите на медиите с:
• програмата и регламента на Фестивала;
• филмите, които ще бъдат представени в трите състезателни категории;
• участниците в международното жури и наградите;
• гостите на Фестивала – известни български и чуждестранни филмови творци.

Христо Григоров напомни, че „Фестивалът на хуманността е основан преди 50 години, през 1965 г., по повод 80-годишнината на БЧК. През годините до 1991 този форум се развива до Международен филмов фестивал със солидно международно признание, включително и присъждане на най-висока категория „А“ (FIAF). Фестивалът не се провежда до ноември 2014, когато 23-годишното „мълчание“ беше прекъснато и БЧК съвместно с МУ – Варна, го възстанови”. Кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите за усилията да възстановят този авторитетен форум, който представя община Варна като столица на хуманността. Фестивалът се провежда с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Проф. Радослав Радев подчерта изключителния принос на младите хора за възстановяването на един фестивал, съхранил ценности като милосърдие, съпричастност, запазване на достойнството на страдащите. Благодари на БЧК за партньорството и за предоставената възможност да бъде възстановена тази прекрасна инициатива.

Генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов нарече Фестивала „илюстрация на солидарността на международното движение на Червения кръст и Червения полумесец”. Той подчерта и своеобразния възпитателен характер на инициативата.

Участниците в пресконференцията получиха подробна информация от директора на Фестивала Илия Раев относно тазгодишното издание на Фестивала, което възвръща и оригиналния му, състезателен характер. 118 заглавия ще се състезават в три категории:
1) Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят;
2) Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права);
3) Игрални филми с обща хуманна насоченост.

Илия Раев съобщи и членовете на Международното жури, което ще оценява заглавията, в състав: Председател - Павел Васев, Изпълнителен директор на Национален филмов център и членове: Вяра Анкова, Генерален директор на Българската национална телевизия, Бетина Кумер – представител на Червения кръст - Швейцария, Бепе Чино – режисьор – Италия, Фатик Ишчи – режисьор – Червения полумесец - Турция, проф. Темелко Темелков – Медицински университет Варна.

Зрителите ще могат да се насладят на специално подбрани заглавия от София филм фест, панорама на сръбския режисьор Душан Милич, панорама „Избрани анимационни филми от Златен кукер“, панорама „Фокус руско кино“.

Ще бъдат прожектирани филми от 21 държави, в 4 различни зали: в Пленарната зала на Община Варна, в СОК „Камчия“, в аулата на Медицинския университет и в зала в болница „Св. Марина“. Целта на организаторите е повече хора да видят филмите. Затова прожекциите са организирани в различни зали, входът за прожекциите е безплатен, организиран е и безплатен транспорт до и от СОК „Камчия“.

Проф. Темелко Темелков сподели, че се е включил с удоволствие, но и с огромна отговорност в Международното жури, че ще продължи да работи, за да се възстанови и наложи отново Фестивалът в българското и международно общество, на медицинските и кинематографски среди като единствено по рода си събитие, в среща на единомишленици, които работят за каузата на хуманизма и взаимопомощта, за развитието на медицинската наука.