НОВИНИ

07.09.2015 г.
Най-важни за развитието на детето са първите месеци и години
Български Червен кръст, КиндиРу – България и Национална мрежа за децата организираха конференция на тема „Оптимизиране на ранното детско развитие: най-новите научни изследвания, реализирани в практиката“.
Гост-лектор бе световноизвестната австралийска специалистка в областта на ранното детско развитие д-р Джейн Уилямс.
Фокусът на конференцията бе насочен върху ефективното прилагане в практиката на последните резултати от научните изследвания, които потвърждават тезата, че опитът на детето, натрупан в първите месеци и години след раждането, формира основата за неговото здраве и за успех в живота.

Форумът бе открит от председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров и от Мая Василева, франчайзант на КиндиРу за България, а модератор бе д-р Надежда Тодоровска – зам. генерален директор на БЧК. В конференцията участваха проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, проф. Иван Иванов, специалист по педиатрия и детска неврология, Милена Николова от Национална мрежа за децата, представители на ДАЗД, специалисти неонатолози, педиатри, психолози, директори и преподаватели в детски градини.

Акцент в лекцията на д-р Джейн Уилямс бе необходимостта от систематична работа на родителите с децата веднага след раждането им. Между раждането и третата годишнина детският мозък е по-възприемчив към стимулация, защото е по-гостоприемен за нова информация. Ранното развитие има пряко отношение и към уменията по-късно за усвояване на знанията в училище. Д-р Уилям подчерта колко е важно да се стимулира развитието на детския мозък чрез двигателна активност, чрез комуникация, чрез храненето и съня.