НОВИНИ

02.06.2010 г.
БЧК дари на МВР 300 санитарни чанти за служителите от КАТ „Пътна полиция”
По повод професионалния празник на служителите от МВР, председателят на БЧК връчи дарение от 300 оборудвани санитарни чанти за оказване на първа долекарска помощ.
По повод професионалния празник на служителите от Министерство на вътрешните работи председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров връчи дарение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. БЧК предостави на МВР 300 оборудвани санитарни чанти за оказване на първа долекарска помощ, предназначени за КАТ „Пътна полиция”.
Дарението бе връчено по време на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението (ДОККПБД) на тема „Спасяване на човешки живот”.
Министър Цветанов представи статистика на пътнотранспортните произшествия за изминалите месеци и подчерта, че първата помощ, дадена на пострадал при катастрофа, може да се окаже животоспасяваща. Министърът на вътрешните работи благодари на Българския Червен кръст за навременното дарение във връзка с очакваното интензивно движение по време на летния сезон и за безвъзмездното обучение на 900 служители на Пътна полиция по първа долекарска помощ. Той изрази своето задоволство от това, че винаги при обсъждане в ДОККПБД на законовата уредба БЧК е подкрепял МВР за необходимостта от налагане на по-сериозни санкции на нарушителите на пътя. „БЧК е изключително голям партньор на МВР” – каза министърът при получаване на дарението.
Председателят на БЧК подари на Цветан Цветанов и манерка със знака на БЧК отпреди 61 години. Христо Григоров каза, че всяка година при катастрофи загиват около 1000 души и зад всяка смърт стои болката на роднини и близки. Дарените чанти за първа долекарска помощ, съдържат основните консумативи, които ще дадат възможност на обучените полицаи да разполагат с инструменти за реално подпомагане на пострадалите. „И един човешки живот да бъде спасен, ще си заслужава днешното дарение и партньорството”, каза Григоров и пожела да има по-малко пътни произшествия и повече дисциплинирани шофьори.
Д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, представи работата на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП, който досега е предоставил финансови средства на повече от 200 семейства от цялата страна за лечение на деца, жертва на пътни инциденти. Тя информира участниците в срещата, че от есента обучението на пътните полицаи по ПДП ще се провежда в ново училище.
Освен членовете на ДОККПБД на връчването на дарението присъстваха представители на ВМА – доц. Николай Петров, завеждащ реанимация, на УМБАЛСМ „Пирогов” – доц. Харитон Новков, зав. Детска травматология, и доц. Павел Мишев, зав. Клиника по травматология. Те оцениха дарението на БЧК като изключително важно за пътните полицаи, които освен умения трябва да притежават и оборудване.
Лъчезар Близнаков, пътен полицай, обучен от БЧК по ПДП, демонстрира възможностите и начините за оказване на първа помощ.