НОВИНИ

25.06.2010 г.
Хуманитарна операция в Средна Азия
Хиляди хора бяха принудени да преминат границата с Република Узбекистан вследствие на възникналия конфликт в южната част на Република Киргизстан.
Според оценката на ООН броят на бежанците е около 92 000.
На 11 юни Червеният полумесец на Узбекистан започна мобилизация на персонала и доброволците си, които изградиха палаткови лагери и раздадоха на бедстващите матраци, дрехи и топла храна. В пограничните райони Червеният полумесец на Узбекистан, Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) работят заедно, за да се гарантира бързо и координирано действие в отговор на кризисната ситуация.
Секретариатът на Международната федерация изпрати екип, който в момента осъществява оценка на нуждите. В състава на екипа е и предсавителят на БЧК Ясен Сливенски – директор на „Мениджмънт на бедствията”. Освен оценка, представителите на МФЧКЧП изготвят оперативни планове и координират сложните взаимоотношения с партньорите. Посетени са над 15 лагера на бежанците от Киргизстан във Ферганска долината.
МФЧКЧП, МКЧК и редица национални дружества осъществиха редица специализирани полети с хуматирна помощ – храни от първа необходимост, хигиенни материали и други нехранителни стоки.