НОВИНИ

31.08.2015 г.
Международен ден на изчезналите
Червеният кръст с кампания „Търси лицето“
Всяка година на 30 август се отбелязва Международният ден на изчезналите. Хиляди отчаяни хора по света са принудени да предприемат опасни пътувания и да се разделят с близките си. Повечето от тях бягат от военни конфликти и от преследване, поради което напускат родните си места и губят връзка със семействата си. През последните месеци рекорден брой хора пристигат в Европа в търсене на закрила. Много от тях не знаят съдбата на своите близки. Червеният кръст работи усилено, за да отговори на хуманитарните нужди на мигрантите, да им окаже първа помощ и да предостави най-необходимото, както и да подпомогне издирването на изчезнали хора, предприели рискованите пътувания през границите.

Международният комитет на Червения кръст, в сътрудничество с 23 национални дружества, сред които и Българският Червен кръст, активно работиха и създадоха нова интернет платформа http://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/Home.aspx, която съдейства на хората, разделени от съдбата, да се съберат отново.

Създаването на новата интернет страница е резултат от над 100-годишната дейност на Червения кръст за възстановяването на семейни връзки и показва как чрез Интернет и социалните медии могат да бъдат намерени изчезнали хора. Вече има 300 души, регистрирани на страницата. Всеки, разделен от семейството си и от своите близки поради бедствие, въоръжен конфликт или преследване, може да качи снимката си, като по този начин увеличава шанса да бъде разпознат и обявява публично желанието си да се събере с любимите хора. Снимката и родствените връзки с издирваните е единствената информация, която се публикува, а всички останали данни /имена, местоположение и др./ остават скрити.

Има много примери за щастлива развръзка в историите на хора, които са мислили, че завинаги са загубили контактите си, като Захра и синът й Навид от Афганистан. Навид е избягал от Афганистан в Европа. След 8 години се намират отново чрез видео разговор, след като майка му вижда снимката му на страницата на Червения кръст. Издирванията не винаги завършват с реален физически контакт, но дори и само гласът на любимия човек носи огромно облекчение на хората, които са напуснали родните места и близките си, за да започнат живота си отначало. Тази и други истории можете да видите тук.

На днешния ден призоваваме желаещите да ни подкрепят да споделят в Twitter и Facebook интернет платформата www.tracetheface.org и видео материала Trace the Face. Те могат да изразят своята съпричастност към кампанията, като заменят снимката си на профила във Facebook с приложената рамка.

Повече информация за работата на БЧК във връзка с издирванията можете да намерите тук или да се свържете със Светлослав Русев, служба „Издирвания“-БЧК, тел: 0888 668 058.