НОВИНИ

21.06.2010 г.
Представител на БЧК замина за Узбекистан в състава на международен екип за преодоляване на хуманитарната криза на границата с Киргистан
В състава на осемчленен екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) за Узбекистан замина ръководителят на дирекция „Мениджмънт на бедствията”
В състава на осемчленен екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) за Узбекистан замина ръководителят на дирекция „Мениджмънт на бедствията” на Българския Червен кръст Ясен Сливенски. Екипът ще направи оценка на нуждите и координация на подготвителните дейности за предстояща хуманитарна операция.
Експертите вече са на път за Централна Азия в помощ на служителите на националното дружество на Червения полумесец на Узбекистан, което отправи до Федерацията и до Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) искане за помощ. Екипът ще работи на терен 15 дни и ще допринесе с експертните си оценки за изготвянето на окончателен апел в помощ на бежанците узбеки. Подготвя се голяма хуманитарна операция в подкрепа на 24 000 най-уязвимите хора, пострадали при драматичните събития в Киргистан през последните дни.
Дрина Карахасанович, регионален представител на МФЧКЧП за Централна Азия, заяви: "Хуманитарната ситуация е много тревожна. Хиляди хора се нуждаят от храна, подслон, вода и здравни грижи веднага. Времето е горещо, предстоят и силни гръмотевични бури. Ние сме особено притеснени за ранените, възрастните, децата и бременните жени. Спешна помощ е необходима и за спиране на епидемиите”.
МФЧКЧП отправи спешен апел за набирането на 4,15 милиона швейцарски франка (3.7 млн. долара, 3 милиона евро) в отговор на острата хуманитарна криза в Узбекистан.
В Узбекистан Червеният полумесец работи денонощно: разгръща палатки, разпространява храни и медикаменти, постелки и дрехи. Доброволци на Червения полумесец на Киргистан също са в помощ на болниците, които МКЧК разкрива в момента.
Ясен Сливенски е един от най-опитните експерти по мениджмънт на бедствия и управления на кризи в Европа в системата на Червения кръст. До момента е участвал в работата на експертни екипи при повече от 10 международни операции.