НОВИНИ

06.08.2015 г.
6 август – Ден на милосърдието
70 години по-късно хиляди хора все още страдат от последствията на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки
6 август 2015 г., Хирошима/Женева (МФЧК/МКЧК)
70 години след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки почти 200 000 хиляди от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст.
„Даже след толкова десетилетия, все още са факт катастрофалните последствия върху здравето на хората от употребата на ядрените оръжия в тези два града“, заяви председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер. „Какъв по-неоспорим аргумент би могло да има за пълното им елиминиране, особено като се има пред вид, че днешните ядрени оръжия са още по-силни и разрушителни?“
„Това възпоменание ни напомня за хуманитарните последици от ядрените оръжия, които преодоляват времето и пространството и веднъж допуснати, не могат да бъдат овладени“, каза Тадатеру Коное, председател на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, който представляваше Движението на Червения кръст и Червения полумесец на церемониите в Хирошима и Нагазаки.
Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.
Седемдесетата годишнина за възпоменание на жертвите на атомните бомбардировки се отбелязва само месеци след неуспеха на Конференцията във връзка с Договора за неразпространение на ядрени оръжия, чиято цел бе стъпка напред към пълното им елиминиране.