НОВИНИ

04.08.2015 г.
Мизия - една година след бедствието
Катастрофалните наводнения, които заляха страната през 2014 г., изправиха пред сериозни предизвикателства Българския Червен кръст и цялото общество. Организацията ни се притече на помощ на пострадалите още в първите часове на бедствията, като предостави от бедствения си резерв одеяла, постелъчен инвентар, походни легла, вода, храна и др.
В подкрепа на хората в беда и на държавните институции при осъществяваните от тях хуманитарни дейности БЧК успя да привлече за съдействие и да мобилизира десетки големи компании от корпоративния сектор и много индивидуални дарители.

Благодарение на хиляди доброволци от областните организации на БЧК, веднага след бедствието бяха подпомогнати над 20 000 пострадали. Предоставени бяха 500 000 литра минерална вода и над 50 000 кг. хранителни продукти, почистващи и хигиенни материали, домакинска техника и строителни материали.
БЧК откри на място в засегнатите райони раздавателни пунктове, кризисни центрове и центрове за оказване на психосоциална подкрепа.

По националната благотворителна кампания на БЧК за пострадалите от наводненията постъпиха над 2,5 млн. лв., с които бяха подпомогнати над 3 000 семейства от областите Добрич, Варна, Велико Търново, Враца (и общините Мездра, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мизия, Криводол, Враца, Крушовица).
Част от средствата, в размер на 450 000 лв., бяха предоставени на БЧК от Фонда на МФЧК/ЧП за незабавно подпомагане при бедствия, с които организацията осигури ваучери за строителни материали, хигиенни и дезинфекционни материали и кухненска посуда за пострадалите семейства в област Враца.
Набраните средства бяха разпределяни от Националния обществен съвет по предложения на местните обществени съвети, след направена оценка на щетите и нуждите на домакинствата. За осигуряване на топла храна за пострадалите в откритата в Мизия полева кухня на Министерство на отбраната бяха предоставени 45 000 лв.

Корпоративният сектор беше основен източник на финансови постъпления - 51 %. 392 компании са дарили средства, като 32 от тях са предоставили между 5000 лв. и 150 000 лв.

Значителни дарения направиха Геотехмин АД, Елаците-Мед АД, Кока-Кола ХБК България, Саут Стрийм Транспорт Б.В., Теленор, МТел, ANDRX Corp. Aktavis, ЕнерСис АД, Калцит АД, Газпром експорт, Солвей Соди АД, Нестле, Девин АД, Зора М.М.С. ООД, Михалково АД, търговските вериги Кауфланд, Лидл, МЕТРО, Пикадили и др.

Индивидуалните дарения са 35 %, а от тях над 152 000 лв. са от SMS-и. Голяма част от българите проявиха съпричастност и според възможностите си, кой с колкото може, някои макар и с 1 лев, подкрепиха пострадалите. Дарения направиха и много популярни личности, политици и общественици.
14 % са постъпилите дарения от организации, сдружения, църкви, училища, детски градини, политически формации и др.

В помощ активно се включиха дългогодишни партньори и дарители на БЧК, като сред тях са: Българската православна църква, с която съвместно бяха набрани 25 725 лв., търговските вериги и производителите, които предоставиха хляб, консерви, вода, хиляди тонове храни и напитки, училищата, които организираха кампания за първия учебен ден „Дарете пари, вместо цветя“ – близо 70 училища и детски градини от страната набраха 53 000 лв.

С безплатна логистика и транспорт помогнаха: Български пощи АД, Еконт БГ, TNT-България.
По инициатива на посолството на Израел в София в помощ на пострадалите беше осъществена и благотворителната кампания „Топло сърце“, с активното участие на Българския Червен кръст, Организация на евреите в България „Шалом“ и много израелски и български компании. Кампания „Топло сърце“ предостави на бедстващите хора храни, вода, безалкохолни напитки, детски пособия, инструменти и оборудване за поправяне на щетите по къщите и за ремонтиране на учебни заведения. Израелски психолози, специалисти в областта на борбата с посттравматичния стрес вследствие на кризи и аварии, се включиха в акцията с обучение за справяне с последствията от бедствията.

Българският Червен кръст изразява благодарност към всички, които с подкрепата си направиха възможно да бъде оказана навременна помощ на пострадалите от бедствието.