НОВИНИ

31.05.2010 г.
ПЕТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА МЛАДЕЖКИТЕ АВАРИЙНИ ЕКИПИ
В надпреварата тази година ще вземат участие още 12 отбора от страната
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Пресцентърът на Българския Червен кръст кани представители на всички редакции на

ПЕТОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА МЛАДЕЖКИТЕ АВАРИЙНИ ЕКИПИ (МАЕ)

което ще се проведе от 4 до 6 юни 2010 г. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен под мотото „Светът е наш. Ти си на ход”.

В надпреварата тази година ще вземат участие още 12 отбора от страната заедно с представителния отбор за европейското състезание по първа помощ “FACE 2010”. Чрез специални ситуативни задания ще бъде оценена подготовката им по първа долекарска помощ, първа психологическа помощ, спасителни действия при промишлени аварии и природни бедствия, техники за транспорт на пострадалите, грижи за нуждаещите се в полеви условия, комуникационни средства. Ще бъдат проверени и знанията на участниците за историята, принципите и структурата на Международното червенокръстко движение и Българския Червен кръст. Главен съдия на състезанието е д-р Тенчо Тенев - главен санитарен инспектор на Р България.
Повече информация за създаването и историята на младежките аварийни екипи бихте могли да получите от организаторите – Български младежки Червен кръст, по време на състезанието.

Официалното откриване е на 5 юни (събота) от 9.30 часа.
За журналистите, които желаят да отразят състезанието, е осигурен служебен транспорт. Тръгването е в 8.30 часа от централната сграда на организацията (бул. “Джеймс Баучер” 76). Очакваме заявките ви най-късно до 16.00 часа на 4 юни (петък) в пресцентъра на БЧК, на тел. 8164 721.


Още от създаването си през 1921 г., младежката организация на Българския Червен кръст изгражда формирования за подпомагане на нуждаещите се граждани при кризисни ситуации. През 1993 година започва създаването на Младежки аварийни екипи (МАЕ), от доброволци на Българския младежки Червен кръст, които участват в оказването на помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Към момента в страната има 14 действащи МАЕ.