НОВИНИ

16.06.2015 г.
„Животът на Хана“
Върховният комисариат на ООН за бежанците, агенция New Moment, Български Червен кръст и CREDO BONUM разказват завладяващата бежанска история на едно пътуване към България
Между 20 юни и 5 юли, по повод Световния ден на бежанеца, в столичната галерия CREDO BONUM ще бъдат изложени серия графики, които пресъздават знакови моменти от тежкия път на бежанците към нужното им убежище. Етюдите са част от визията „Животът на Хана“, която вече се появи на няколко софийски билборда и в избрани списания и графично „разказва“ истинската история на жена бежанец от Сирия. Изложбата и нетрадиционната визия в основата ѝ са продължение на кампанията против ксенофобията „Погледни бежанците с други очи”, която Върховният комисариат на ООН за бежанците и агенция New Moment New Ideas стартираха в края на миналата година.

Автори на идеята за „Животът на Хана“ са творческият екип на New Moment и професионалният илюстратор Иван Янчев – македонец, който понастоящем живее в Китай. Вдъхновени от първоначалната визия на кампанията, в рамките на близо девет месеца Янчев и арт екипът на българската агенция графично вплитат истински случки от съдбата на жената в илюстрации по дрехата и забрадката ѝ. Историята на Хана започва от родния Алепо в Сирия, където домът ѝ е взривен от бомба, минава през тъжните събития в семейството и границите на родината, минава през бягството през съседните държави в Близкия Изток, за да достигне до България и родните центрове за настаняване на търсещи закрила.

„Трябва по-често да се вслушваме в бежанците. Техните истории са едновременно невероятни и трагично обикновени. Истории на нормален живот, разрушен от бягство, страх и тъга. Същевременно, истории на издръжливост, смелост и надежда“, казва по повод експозицията Роланд-Франсоа Вейл, Представител на ВКБООН в България.

Официалното откриването на изложбата е на 19 юни, когато ще се състои и благотворителна разпродажба на графиките, а Българският Червен кръст ще съдейства със събраните средства да се осигури хуманитарно подпомагане на потърсилите закрила в нашата страна. След откриването всички илюстрации ще останат в столичната галерия до 5 юли, входът за експозицията ще е свободен, а всеки желаещ посетител ще може да подпомогне бежанците в България с дарение в специално поставената за целта урна на БЧК.


Целта на „Погледни бежанците с други очи” е създаването на позитивно отношение и преодоляване на предразсъдъците спрямо хората, които са принудени да напуснат домовете си и търсят закрила в България. Повече информация за кампанията и дейността на ВКБООН можете да намерите на сайта на агенцията www.unhcr.org и www.refugeeday.org