НОВИНИ

16.05.2015 г.
Общо събрание на Българския Червен кръст
В зала „София“ на БЧК се проведе редовната сесията на 65-ото Общо събрание на БЧК. Ръководството на организацията представи пред делегатите от цялата страна доклад за работата през 2014 г., отчет за бюджета на БЧК през изминалата година, отчет на Националната контролна комисия и на Етичната комисия.
Във форума участваха представители на държавната власт, на неправителствени организации, гости от МФЧК/ЧП и от Германския Червен кръст и партньори на БЧК.

При откриването на Общото събрание един от партньорите на БЧК, Сосиете Женерал Експресбанк, направи дарение на Българския младежки Червен кръст в полза на „Фонд за насърчаване и развитие на творческите способности на деца и младежи със специални образователни потребности и/или нисък социален статус“. С дарените средства БМЧК ще осигури чрезнационален конкурс стипендии за творческо развитие на деца и младежи от тази група през учебната 2015/2016 г.

Поздрав към форума отправи Грег Викари, председател на постоянната комисия на МФЧК/ЧП.
Ръководството на БЧК получи поздравителни адреси и от Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Столична община и др.

„Ролята, която имаше Българския Червен кръст в тези месеци на изпитание не остана незабелязана от обществото ни. Вашите екипи, които първи отиваха сред хората, бързата и адекватна реакция, хуманитарната помощ, доказаха за пореден път огромното социално значение на БЧК. А то не се изчерпва само с действията при бедствия и кризи. Вашата дейност в областта на кръводаряването, планинското и водно спасяване, подпомагането на бежанците, превенцията - всичко това е само част от едно напрегнато ежедневие, отдадено на хората.“ – се казва в поздравителния адрес на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

„Днес, на този най-висш за Вашата организация форум, благодарение на активната си хуманитарна дейност през изминалата година, Вие за пореден път имате пълното основание за гордост. Уверен съм, че равносметката на извършеното до момента в полза на обществото и държавата, ще затвърди още веднъж Вашия авторитет на хора, които осигуряват безвъзмездна помощ на най-уязвимите български граждани и полагат доброволни усилия, за да облекчат страданието им.“ – пише в поздравлението си министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

С убеденост, че БЧК за поредна година ще отчете достойни резултати в служба на обществото, в поздрава си към Общото събрание кметът на София Йорданка Фандъкова заявява: „Всички ние сме признателни за грижите, които полагате, квалифицираната помощ, която оказвате и надеждата, която дарявате в моменти на страдание, болка и кризи. Вярвам, че отчетността е важен елемент от защитата на обществения интерес и е предпоставка за прозрачност и публичен поглед върху изпълнението на Вашата високо хуманна дейност.“

По време на второто заседание на събранието, делегатите направиха междинна оценка на изпълнението на Стратегията на БЧК до 2020 г., приеха план и бюджет за 2015 г. и обсъдиха актуални организационни въпроси.