НОВИНИ

08.05.2015 г.
Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец
8 май, рожденият ден на великия хуманист Анри Дюнан – идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Няма друга житейска кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност, с различни професии и образование.
Отбелязването на празника през 2015 г. премина под надслов „Нашите принципи в действие” по повод навършването на 50 години от приемането на Седемте основни принципа, които със своята значимост, всеобща валидност и устойчивост изграждат самоличността на Движението - Хуманност, Безпристрастност, Неутралност Независимост, Доброволност, Единство и Универсалност. Те са в основата на общата цел, имат ключово значение за безопасността на служителите и доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, както и за осигуряване на достъпа до хуманитарни услуги на нуждаещите се от помощ.
По повод 50-годишнината от приемането на Основните принципи Българският Червен кръст организира различни инициативи, с които насочи общественото внимание към тяхното жизнено важно значение за осъществяване на хуманитарната кауза в помощ на изправените пред изпитанията на бедност, конфликти, бедствия и кризи.

В Централата на БЧК празникът беше отбелязан с тържествено награждаване на партньори и медии за съпричастност и подкрепа към хуманитарните каузи на БЧК през 2014 г. – година на бедствия и изпитания.
Младежкият Червен кръст посрещна официалните гости със специално подготвена арт-инсталация. В поздравителното си слово председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров заяви: „Българският Червен кръст винаги е работил рамо до рамо с държавата в хуманитарната и социалната област, в критични и бедствени ситуации. Доброволците и служителите на Българския Червен кръст винаги са помагали и са подкрепяли хиляди хора в тежък момент, вдъхвали са им кураж и вяра, благодарение и на подкрепата на всички вас – нашите дарители, нашите медийни партньори и съмишленици. Днес с признателност ви благодарим и нека и занапред да бъдем заедно в името на доброто и на хуманността.”

За общ принос към хуманитарните каузи на БЧК и конкретно за подкрепата й за възстановяването и популяризирането на Международния варненски фестивал на червенокръстките и здравни филми Христо Григоров връчи плакет на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова и й благодари за нейната изключителна активност и съпричастност.

При приемането на отличието Маргарита Попова заяви, че БЧК е символ на човещината и на добрината. „Най-голямото богатство за човека е не друго, а неговото достойнство”, посочи тя и обеща, че ще работи с БЧК за защита на човешкото достойнство.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева бе отличена като най-голям индивидуален дарител за 2014 г. с лично дарение от 25 хил. лв. в подкрепа на пострадалите от наводненията в страната и за партньорството при хуманитарното подпомагане на бежанците и търсещите убежище. „В предишния си мандат видях ужасни човешки трагедии, но видях също и колко сме силни ние хората, когато решим да си подадем ръка и да си помагаме. БЧК ме кара да съм горда с нас българите, които в случаи на нужда не щадят време, сили и сърце”, приемайки наградата, посочи Георгиева.

За ползотворно сътрудничество и за принос към дейностите на организацията Христо Григоров връчи отличия и на посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз, на дарители и на средства за масова информация. Най-големи корпоративни дарители за 2014 г. са „Геотехмин” АД и „Елаците-Мед” АД – дарили по 150 000 лв. в подкрепа на пострадалите от наводненията в страната, Кока-Кола ХБК България – предоставила 100 000 лв. за закупуване на електроуреди и за ремонтни дейности на 30 семейства, пострадали от наводненията в областите Бургас и Монтана, минерална вода на стойност 16 000 лв. за засегнатите от наводненията и 10 000 лв. в подкрепа на програма „Топъл обяд“. Фирма САМЕКС ЕООД е дарила 66 155 лв. за „Топъл обяд“, а „Саут Стрийм Транспорт” и „Теленор” са предоставили по 50 000 лв. в полза на пострадали при наводненията.

За активна подкрепа при популяризирането на хуманитарните дейности на БЧК, Националният съвет отличи с диплом и плакети генералните директори на БНТ, БНР и БТА – Вяра Анкова, Радослав Янкулов и Максим Минчев, както и Агенция „Фокус”, BTV, в. „24 часа” и в. „Дума”.

За високи постижения в червенокръстката дейност с медал за заслуги „БЧК“ - златен и бронзов, и със званията „Заслужил деятел на БЧК”, “Отличник на БЧК” и „Млад отличник на БЧК“ бяха удостоени деятели и щатни служители на организацията. Отличията връчи генералният директор доц. д-р Красимир Гигов.

По повод празника в Националния съвет на Българския Червен кръст се получиха множество поздравителни адреси от Главния прокурор на Република България, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Комисията за регулиране на съобщенията, Главна дирекция „ПБЗН” на МВР, Военноморските сили на Република България, КНСБ, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Военна академия „Г. С. Раковски”, Български фармацевтичен съюз, Ротари Интернешънъл, Турско-българската търговско-индустриална камара, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от много други институции и организации.