НОВИНИ

20.04.2015 г.
Призив на МКЧК
Смъртта на стотици мигранти и бежанци е призив към европейските държави да предприемат спешни хуманитарни мерки
Становище на Петър Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст

Дълбоко съм шокиран и разтревожен от трагичната гибел на стотици хора в Средиземно море. Смъртта на толкова много мъже, жени и деца е ужасяващо напомняне за последиците от задълбочаващите се конфликти в Либия, Сирия и други страни от Близкия изток и Африка, които довеждат милиони хора до отчаяни решения в търсене на безопасност за себе си и за семействата си. Някои от тях бягат от насилието, което е обхванало страните им, а други са попаднали в тази ситуация, спасявайки се от задушаващата ги бедност.

Смъртта им е резултат от фундаменталната неспособност да се посрещнат нуждите на хората от защита и сигурност. Смъртта им е вик към европейските страни в момент, когато Съветът по външни отношения на ЕС се събира в Люксембург днес, за да предприеме необходимите хуманитарни действия. Те трябва да направят всичко възможно мерките за търсене и спасяване, които Европа въвежда, за да замени операцията Mare Nostrum на Италия, да са достатъчно мащабни и достатъчно силни. Всички заинтересовани страни (държави, гражданско общество, хуманитарни организации, неправителствени организации и т.н.) трябва да действат, за да предотвратят нови трагедии като тази. Те трябва да работят, за да гарантират, че отговорностите са споделени, а не са оставени само на Италия и на другите страни от предната линия. Те трябва да изпълнят своя дял от отговорности, работейки за политически решения на конфликтите, прогонили десетки милиони хора от домовете им.

МКЧК работи на терен във всички конфликтни горещи точки, като Сирия, Либия, Ирак и Сомалия, за да помага на цивилните граждани, попаднали в разгара на сраженията. Преговаряме с всички страни в конфликтите, опитвайки се да ги убедим да уважават законите на войната. Работим с дружествата на Червения кръст и Червения полумесец във всички райони, за да помогнем на хората, принудени да напуснат домовете си, да намерят изчезналите си близки; посещаваме много от тези мигранти и бежанци, които са задържани или се намират в затворите, и предоставяме помощ и медицински грижи. Нашите дейности обаче, могат само с малко да помогнат за справянето с един от най-сериозните хуманитарни проблеми на нашето време. Ключовите играчи, които трябва да засилят своите отговорности, са държавите - в този случай – европейските държави. Ние разбираме, че страните-членки на ЕС имат други грижи, но в момента те трябва да решават приоритетно хуманитарните проблеми. Ние сме готови да окажем подкрепа с каквото можем. Но те трябва да признаят хуманитарния императив и да предприемат съответните действия.

За допълнителна информация, моля свържете се с:
Francis Markus
Връзки с обществеността
МКЧК Женева
Тел: +41 22 730 23 28 или +41 79 217 32 04