НОВИНИ

01.04.2015 г.
БЧК осъжда категорично атаките срещу хуманитарните работници
Движението на Червения кръст и Червения полумесец осъжда смъртоносните нападения срещу хуманитарни работници
Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е шокирано и скърби за смъртта на трима хуманитарни работници, убити при изпълнение на своите задължения в Йемен, Сирия и Мали.
Доброволец от Палестинския Червен полумесец, работещ в Сирия, бе прострелян и убит в лагера Ярмук близо до Дамаск. В Йемен, служител на Йеменския Червения полумесец бе застрелян, докато оказва помощ на пострадалите от боевете в района Ал-Сулаф. В Мали, при атака срещу камион на Международния комитет на Червения кръст, превозващ хуманитарна помощ близо до Гао, бе убит служител на МКЧК, а служител на Червения кръст на Мали бе ранен.

"Атаките срещу хуманитарни работници са абсолютно недопустими и ние ги осъждаме по най-категоричен начин", казва Ив Даккорд, Генерален директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). "Това са хора, посветили се на каузата да помагат на другите, в най-трудните и опасни условия. Всички страни в един конфликт трябва да спазват задълженията си по международното хуманитарно право и да не атакуват хуманитарния персонал, болници или линейки."

"Дълбоко шокиращо и неприемливо е, че хора губят живота си, докато помагат на другите", казва Елхадж Ас Си, Генерален секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. „Трябва да се създава хуманитарно пространство и то да се спазва, за да могат доброволците и здравните работници да се грижат за хората в нужда и да облекчават човешкото страдание сред най-уязвимите и най-трудно достъпните общности. Нашите служители и доброволци са нужни днес повече от всякога и всички трябва да ги защитават. "


Преди по-малко от месец Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец направи изявление, осъждащо насилието срещу неговите доброволци и служители:

Съвместно изявление
Ив Даккорд, Генерален директор на МКЧК и Елхадж Ас Си, Генерален секретар на МФЧК/ЧП

5 март 2015 г.
Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец изразява дълбока загриженост по повод зачестилите напоследък атаки срещу неговите доброволци и служители.
Само през последния месец, двама доброволци и един служител на Червения полумесец бяха убити в Судан. Доброволци са нападани в Мианмар, а в Гвинея екипите, борещи се с Ебола са атакувани от хора от местните общности средно 10 пъти месечно, поради липса на информация и поради стигмата. В Централноафриканската република и на други места, емблемите на Червения кръст и Червения полумесец не са всеобщо зачитани, дори в някои случаи са били умишлено обект на атаки. В Сирия, от началото на конфликта 47 доброволци загубиха живота си.

Те рискуват живота си за своята общност
Доброволци и служители рискуват живота си, за да помагат в своите общности всеки ден. Те правят това, вярвайки, че са под закрилата на емблемите на Червения кръст и Червения полумесец, които международното право признава за видими знаци на хуманност и неутралност във военно и в мирно време. Като хуманитарни работници, носещи тези емблеми, те трябва да бъдат защитавани от атаки и да им бъде осигурено безопасно преминаване. За съжаление това не винаги се случва – нещо, което е недопустимо.
Става все по-трудно да гарантираме ефективна защита на доброволците и персонала. Различни фактори ги поставят в риск, например продължителността на кризите, появата на все повече въоръжени групи и ширещото се незачитане на международното хуманитарно право. Нещо повече, гражданските войни често излизат отвъд границите на държавите и имат верижен разрушителен ефект върху общностите, унищожават социалната структура и създават взривоопасна среда, в която доброволците и служителите се борят, за да оказват животоспасяваща помощ.

Небходимо е зачитане и защита
Хуманитарните нужди, породени от днешните кризи са огромни. Доброволците и персоналът на Червения кръст и Червения полумесец играят ключова роля в своите общности, като помагат да се намалят човешките жертви в тези кризи. Без зачитане и без защита от всички страни в конфликтите, те не могат да изпълняват тази уникална и основна роля по безопасен за тях начин. Безброй са жертвите и оцелелите при кризите, които разчитат на тяхната помощ, но също биват изложени на риск, защото хуманитарните работници са възпрепятствани да стигнат до тях от съображения за сигурност.
Движението на Червения кръст и Червения полумесец като цяло - 189 национални дружества, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст - призоваваме правителствени и неправителствени организации, въоръжени сили и групи, хора, общности и лидери на обществено мнение да подкрепят доброволците и служителите на Червения кръст и Червения полумесец, както и другите хуманитарни работници, навсякъде по света. Ние призоваваме всички страни, участващи в конфликт, да изпълнят задълженията си съгласно международното хуманитарно право и да зачитат хуманитарните работници на Червения кръст и Червения полумесец, като им предоставят безопасен и неограничен достъп до всички нуждаещи се.