НОВИНИ

28.03.2015 г.
Зимен републикански технически преглед на ПСС
В района на Седемте рилски езера в Национален парк Рила Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК проведе XXV зимен републикански технически преглед.
В него взеха участие над 100 планински спасители от отрядите в цялата страна - 22 отбора с по 3 участници, съдии и организатори.

Прегледът включваше скоростен етап – изкачване с денивелация 800 м от х. „Пионерска“ до „Трилистника” (Третото езеро), намиране на „затрупан“ от лавина с помощта на лавинен уред, оказване на долекарска помощ и транспорт на „пострадал“ със спасителна шейна „Акия“.

Променливото време - сняг, дъжд, вятър и мъгла, принуди организаторите да съкратят финалната част на маршрута. Независимо от това прегледът се превърна в истински празник на планинското спасяване, който завърши с много настроение.

На 1-во място се класира отборът на София І в състав Тервел Тотев, Димитър Георгиев и Захари Димитров. Те бяха първи и на тазгодишния Градския зимен преглед на Отряд ПСС София. На второ място е отборът на София ІІ - Кирил Василев, Стоян Барев и Ивона Михайлова. На 3-то място се класира отборът на ПСС Враца в състав Станой Арабаджиев, Гергана Младенова и Климент Климентов. Присъствието на две дами на почетната стълбица е показателно за ролята и мястото на жените като планински спасители.

Републиканският преглед се проведе успешно благодарение на отличната организация на домакините от Отряд ПСС Дупница, на техническия и лекарския съдийски екипи, на Спорт депо за осигурения награден фонд и на Рила спорт за безплатния траспорт на техническите лица със седалковия лифт.

След приключването на републиканския преглед ПСС проведе своето отчетно делегатско събрание. То прие отчетите на Управителния съвет за дейността на ПСС и на Контролната комисия за 2014 г. Специален гост на събранието бе председателят на БЧК Христо Григоров, който връчи поздравителен адрес от името на НС на БЧК, като оцени високо дейността на ПСС и подчерта добрите постижения на планинските спасители.