НОВИНИ

20.05.2010 г.
БЧК участва в отбелязването на Международния ден на сестринството
Анушка Нишан Димитрова (главна сестра в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД–София). Тя получи и Специалната награда на Българския Червен кръст
„Най-нежната и романтична част на хуманната медицина” - така определи сестринството доц. д-р Атанас Щерев на тържеството, което Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира в хотел „Принцес” в София по повод Международния ден на сестринството - 12 май. Председателката на асоциацията проф. Станка Маркова поздрави участниците и подчерта изключителното значение на професионалистите по здравни грижи за развитието на здравеопазването в страната.
Бяха поднесени приветствия от името на министъра на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова, д-р Димитър Димитров - председател на Националната асоциация на работодателите от здравеопазването в България, от Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, КНСБ и др.
В присъствието на членове на Асоциацията от цялата страна, на представители на съсловни медицински организации, както и на гости от различни институции, свързани със здравеопазването, бяха наградени номинираните в различни категории професионалисти: в категория „Медицински професионалист-2009 г.”- Екатерина Георгиева Антонова (акушерка в АГО към МБАЛ-Пазарджик); в категория „Старши медицински професионалист – 2009 г.” – Мариана Методиева Шиякова (старши медицински лаборант в УМБАЛ „Св. Анна” АД - София); в категория „Главна медицинска сестра” – Анушка Нишан Димитрова (главна сестра в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД–София). Тя получи и Специалната награда на Българския Червен кръст, връчена й от д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК.
„Традиция, сътрудничество, приятелство” – с тези думи д-р Тодоровска определи характера на връзките между Българския Червен кръст и БАПЗГ. Като отбеляза ползотворните отношения между двете институции, тя подчерта, че съвместната работа ще продължава и занапред, в името на хуманността и милосърдието.
Кратко приветствие от името на Клуба на милосърдните сестри при БЧК поднесе Петра Илчовска-Атанасова. Тя подчерта значението за развитие на сестринството в България на Училището за милосърдни сестри на БЧК, чиято 110-годишнина отбелязваме и предложи да се създадат подобни клубове и на други места в страната. Така пенсионираните професионалисти по здравни грижи могат много да помагат в редица хуманитарни инициативи и дейности.