НОВИНИ

04.05.2010 г.
Благодарност за подкрепата от Българския Червен кръст за жертвите на земетресението в Хаити
В Секретариата на НС на БЧК се получи писмо от директора на Зона Европа, МФЧК/ЧП, в което е оценен високо приносът на организацията към Апела на МФЧК/ЧП за Хаити.
Уважаема д-р Стоименова,

Когато на 12 януари тази година Хаити бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер, стотици хиляди бяха убити или ранени, още повече останаха без дом и над 2,2 милиона души бяха пряко засегнати по един или друг начин.
Оттогава хиляди доброволци на Червения кръст на Хаити и стотици работници на Червения кръст и Червения полумесец от други страни продължават да работят, за да помогнат на страната да излекува раните си.
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец осигурява хигиена, здравни грижи, ваксинации, помощ за събиране на разделени семейства и психосоциална подкрепа на повече от 400 000 души. Над 370 000 души получиха спешен подслон и други основни хуманитарни материали.
Щедрият принос на хората на България от почти 300 000 швейцарски франка, дарени чрез Българския Червен кръст в помощ на жертвите на земетресението, е забележителен и много нужен.
Движението на Червения кръст и Червения полумесец може да допринесе много чрез своите знания, умения и опит от работата си в общностите и в национален план, но също така и като ефективен инструмент, с който хората могат да оказват хуманитарна помощ извън пределите на своите страни.
Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец цени високо солидарността на България с народа на Хаити и благодари на Българския Червен кръст за неговите неуморни усилия.
Дейността на Българския Червен кръст за набиране на средства в полза на жертвите от Хаити е пример за останалите.
Успехът в набирането на средства за осъществяване на международни дейности в момент, когато в самата страна има нуждаещи се хора, е показател за авторитета на националното дружество сред собствения му народ. По тази причина бих желала още веднъж да благодаря на Българския Червен кръст за неговия принос и да го поздравя за успеха му в изграждането на отношения с хората на България, които им дават вдъхновение и вяра в силата на Движението на Червения кръст и Червения полумесец да подаде ръка на нуждаещите се по целия свят.

С най-сърдечни поздрави,

Анитта Ундерлин
Директор на Зона „Европа”
Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец