НОВИНИ

04.05.2010 г.
Със среща на дарители НС на БЧК отбеляза 8 май
По повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец НС на БЧК организира благодарствена среща
По повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец НС на БЧК организира благодарствена среща с едни от най-големите индивидуални и корпоративни дарители на организацията, които откликнаха на апела на организацията в подкрепа на пострадалите от разрушителното земетресение в Хаити. На срещата бяха обявени резултатите от кампанията, обединила цялото българско общество. По специално разкритата банкова сметка на БЧК и чрез различни благотворителни инициативи - sms-кампания на кратък номер 1255, благотворителни концерти и базари, благотворителни кутии в заведения за обществено хранене и др., бяха набрани общо 396 904 лв., които бяха преведени по сметката на Международната федерация на ЧК/ЧП за осъществяване на една от най-мащабните хуманитарни операции за последните десет години.
Срещата беше открита от председателя на БЧК маг. фарм. Христо Григоров с кратко приветствие към гостите по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, който тази година се отбелязва под надслов „Урбанизацията – предизвикателства и възможности”. Генералният директор на организацията д-р София Стоименова запозна накратко присъстващите с многообразната дейност на БЧК през 2009 г. и с резултатите от нея. Ясен Сливенски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията” представи пред медиите и дарителите мащабната операция на международното червенокръстко движение в помощ на пострадалите в Хаити и резултатите от националната кампания на БЧК.
По традиция бяха раздадени награди на национални медии и журналисти, активно отразявали дейността на организацията през изминалата година. Благодарствени плакети получиха: БНТ, БНР – Програма Хоризонт, БТА, Информационна агенция „Фокус”, Информационна агенция БГНЕС, Новинарски сайт News.bg, Новинарски сайт Дарик интернет новини, в. „Монитор”, в. „Телеграф” и в. „Дума”.
Председателят на БЧК маг. фарм. Христо Григоров връчи благодарствени адреси на най-големите дарители за пострадалите в Хаити: президента на Р България Георги Първанов, видинския митрополит Дометиан, архонт Слави Бинев – индивидуални дарители; и на Висш адвокатски съвет, Асарел Медет, Турско-българската търговско-индустриална камара, Зонта клуб интернешънъл София, Частно училище „Дрита”, Болница „Токуда”, М Тел, Глобул, Вивател – колективни дарители.
Националният съвет на БЧК награди доброволци и служители на БЧК за активна червенокръстка дейност. С медал за заслуги „БЧК” беше отличен Васил Гурев /дългогодишен доброволец на организацията/, със званието „Заслужил деятел на БЧК” - Димитър Зафиров /началник Доброволческа служба в дирекция „Организационно развитие” в Секретариата на НС на БЧК/. Звание „Отличник на БЧК” получиха Гинка Луджева /директор на дирекция „ВО Ф ИД” в Секретариата на НС на БЧК/ и Атанас Стефанов /ръководител на НУЛЦ на БЧК в с. Лозен/.
Участниците в пресконференцията бяха информирани и за това, че Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец продължава своя глобален апел за действие, обявен на 8 май 2009 г.: „Светът е наш. Ти си на ход”, за ролята, която всеки може да изиграе, за да направим света около нас по-добро място за живеене.