НОВИНИ

25.02.2015 г.
Поклонение на Докторския паметник
Във връзка с 137-ата годишнина от Освобождението на България, Българският Червен кръст организира поклонение на Докторския паметник в София на 27 февруари 2015 г. (петък) от 11.00 часа.
Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) ще отслужат панихида в памет на загиналите медицински чинове – неразделна част от руската армия по време на войната, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част ще отдадат военни почести.
Слово за делото и подвига на медиците ще произнесе председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.
На поклонението са поканени посланиците на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния и Финландия, държавни ръководители, представители на патриотични организации и сдружения и други неправителствени организации, граждани и гости.
Събитието е акт на признателност към загиналите лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха за създаването на нашата организация.


Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, за да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Средствата се набират с подписка, в която се включват и много българи. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък по проект, предоставен от руския архитект Антон Осипович Томишко във формата на четиристенна пресечена пирамида.
Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 медици, загинали през Освободителната война. Сред тях е и името на лекаря на Българското опълчение д-р Константин Везенков.
На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с.Мечка, Пловдив и връх Шипка.