НОВИНИ

16.04.2010 г.
Червенокръстките дружества обсъждат хуманитарните предизвикателства в Европа
Представители на повече от 50 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец се събраха във Виена
Представители на повече от 50 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец се събраха във Виена на 13-16 април т .г., за да обсъдят най-наболелите хуманитарни предизвикателства в Европа. VІІІ Европейска регионална конференция на Червения кръст и Червения полумесец се фокусира върху три основни теми - икономическата криза в Европа и нейното влияние върху най-уязвимите групи, застаряването на населението и мултикултуралните проблеми в контекста на увеличения поток от мигранти.

Според отчет на Евростат повече от 23 млн. души в ЕС в момента са безработни спрямо 21.7 млн. през 2009 г. Европейските червенокръстки дружества регистрират като резултат от икономическата криза тенденция на непропорционално нарастване на броя на бедните, на възрастните хора и на маргиналните групи, сред които младите и мигрантите.

Българското участие в конференцията е представено от ген. директор на БЧК д-р София Стоименова, зам.-ген. директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и експерта от БМЧК Ана Изворска. Д-р Надежда Тодоровска ще презентира добрите практики на БЧК в работата с възрастните хора.