НОВИНИ

09.04.2010 г.
„Замъкът на приятелството” стана на 10 години
Децата от центъра зарадваха своите гости и със специално подготвена празнична програма
На 9 април т. г. Художествената галерия в Добрич беше домакин на тържество по случай десетата годишнина на Дневния център за социална интеграция на деца в риск на БЧК, създаден от областната организация на БЧК в партньорство с Австрийския младежки Червен кръст АМЧК и с подкрепата на община Добрич. Сред гостите на тържеството бяха Карл Цархубер - ген. секретар на АМЧК, Маркус Бренер - секретар на АМЧК за Горна Австрия, Гюнтер Щумер - координатор на Австрийски Чeрвен кръст, Рудолф Маттле – председател на АМЧК за Горна Австрия, Рудолф Ленер - зам.-председатал на АМЧК за Горна Австрия, Мария Рьогнер – координатор по проекта от страна на АМЧК и ученици от австрийския град Линц - дългогодишни приятели на децата от Дневния център за социална интеграция. От българска страна гости на събитието бяха Детелина Николова - кмет на Добрич, Ясен Сливенски – директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията” в Секретариата на НС на БЧК и координатор на проекта, Атанас Цветански – директор на БМЧК, както и представители на Фондация „Х. Степич – благотворителност за Централна и Източна Европа” и на „Райфайзен банк” ЕАД. В присъствието на медии и гости бяха открити художествена и фотоизложба – дело на възпитаниците на Центъра. Децата от центъра зарадваха своите гости и със специално подготвена празнична програма, а кметицата на Добрич приветства всички присъстващи.
Общо 300 деца са преминали през Детския център за социална интеграция в Добрич през десетте години от съществуването му. Част от неговите възпитаници продължават обучението си в елитни училища и университети. За издръжката на социалното заведение до днес са изразходвани общо 218 000 евро, като по-голямата част от тях са осигурени от АМЧК. Община Добрич също подпомага функционирането на центъра през целия период на съществуването му, особено през последните две години.
По време на тържеството австрийските черевнокръстци поздравиха българските си колеги за постигнатите резултати и връчиха от името на националното дружество на Австрийски Червен кръст златни медали за заслуги на г-н Ясен Сливенски /координатор на проекта за БЧК/ и на Артюн Еринозов /директор на ОС на БЧК-Добрич/. АМЧК предоставя и едногодишни стипендии от по 1 000 евро на шестима бивши и настоящи възпитаници на Центъра за продължаване на образованието им. Г-н Карл Цархубер изрази изключителното си задоволство от привличането на нови партньори към проекта - фондация „X. Степич -благотворителност за Централна и Източна Европа" и „Райфайзенбанк банк" ЕАД. Според сключения договор последните ще финансират центъра през следващите десет години в размер на 12 хил. евро годишно.