НОВИНИ

30.03.2010 г.
Приключи кампанията в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Хаити
Българският Червен кръст приключи кампанията в помощ на пострадалите от катастрофалното земетресение в Хаити.
Малката и изключително бедна страна в Карибския басейн събра съчувствието и съпричастността на хиляди българи.
Дни след опустошителното бедствие БЧК откликна на Апела на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) и обяви национална кампания за набиране на средства за спешно подпомагане на стотиците хиляди бедстващи хаитяни по банков път, чрез SMS-и на кратък номер 1255 и чрез on-line дарения.
Кампанията предизвика и стимулира солидарността на многобройни български граждани и общности: интелектуалци, творци, ученици, пенсионери, неправителствени организации, бизнес-структури, ведомства, дори деца от детските градини.
По набирателната сметка в Уникредит Булбанк и чрез единен кратък номер 1255 бяха събрани 361 492 лева.
В началото на м. март Българският Червен кръст преведе първия транш от българския принос към Апела на по сметката МФЧКЧП 127 000 швейцарски франка (170 500 лева), които фигурират в междинните отчети на Федерацията.
Очаква се до дни мобилните оператори да преведат постъпилите суми в сметката на БЧК и да отправим във Фонда на Федерацията и останалите средства.
Събраните по време на кампанията пари Червеният кръст и Червеният полумесец използва за храна, чиста питейна вода, лекарства и здравни грижи и най-вече - за построяване на временни жилища на бездомните хаитяни преди началото на т. нар. „сезон на ураганите” по тези географски ширини.
Малка България се представи достойно в тази международна кампания.
Българският Червен кръст благодари както на хилядите дарители, които в условията на финансова криза показаха изключително висок морал, така и на трите мобилни оператора – М-tel, Vivacom и Globul за безценното съдействие.