НОВИНИ

22.02.2010 г.
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец планира да бъдат построени най-малко 20 000 временни жилища в Хаити
Още земя трябва спешно да бъде предоставена възможно най-близо до столицата Порт-о-Пренс
Още земя трябва спешно да бъде предоставена възможно най-близо до столицата Порт-о-Пренс, така че хората, които искат да напуснат импровизираните селища, да имат възможност да си построят временни жилища. За това настоява Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП).
Повече от 300 импровизирани лагера приютяват останалите без покрив жители на хаитянската столица. Няколко хиляди палатки е осигурил Международният Червен кръст на бедстващите хаитяни, но нито палатките, нито брезентът могат да им дадат надеждна защита през дъждовния сезон, който наближава. В по-дългосрочен план МФЧКЧП, която преди няколко дни пое от Международната организация по миграция координацията на подслоняването на бедстващите хаитяни, се е насочила към осигуряването на т. нар „преходни жилища” – устойчив подслон с подръчни материали за дълготрайно убежище. Представителите на Червения кръст и Червения полумесец планират да построят най-малко 20 000 преходни къщи в засегнатите от земетресението райони на Хаити и се надяват да завършат голяма част от тях преди сезона на ураганите.