НОВИНИ

29.01.2010 г.
Продължава най-мащабната операция на Червения кръст за последното десетилетие
В момента Червеният кръст и Червеният полумесец осигурява безопасна вода най-малко на 100 000 души на ден.
За две седмици след опустошителното земетресение в Хаити Червеният кръст и Червеният полумесец предостави 2,5 милиона литра чиста и безопасна вода за пиене и разпредели 600 тона животоспасяващи хуманитарни помощи – храни, хигиенни материали, палатки, одеяла, постелочен инвентар, медицински консумативи, лекарства и др. стоки от първа необходимост. В момента Червеният кръст и Червеният полумесец осигурява безопасна вода най-малко на 100 000 души на ден.
В последните две седмици след бедствието 43 чартърни полета на Червения кръст и Червения полумесец са изпратени в района с хуманитарни помощи, а повече от 500 души са лекувани дневно в 70 полеви болници, разкрити от Международното движение. Повече от 26000 души са получили елементарна помощ - брезенти, палатки, хигиенни материали, кухненски комплекти и консерви. Очаква се броят на бенефициентите да се удвои до края на седмицата. 30 000 комплекта за спешна медицинска помощ и 30 000 комплекта за подслон са разпределени от доброволците на Червения кръст. Обучени доброволци предоставят психо-социална подкрепа но пострадалите.
Но фокус сега е и планиране за ранно възстановяване и реконструкция, за да могат хаитяните да изградят наново своя живот. Предизвикателството за следващите седмици ще бъде да се поддържа доставката на всичко необходимо за хуманитарната операция и за началото на плавен преход към възстановяване.
Тази грандиозна хуманитарна операция на Червения кръст и Червения полумесец се нуждае от непрекъснато финансиране.

Възможностите за дарения към Червения кръст по Апела на БЧК от 14 януари т. г.
  • единен кратък номер 1255 на всички мобилни оператори;
  • он-лайн дарения на интернет страницата на БЧК www.redcross.bg
  • дарения на средства по банкова сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД - IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13; BIC: UNCRBGSF; БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (за пострадалите от земетресението в Хаити).

До 29 януари постъпилите дарения с sms за трите мобилни оператора вече са около 115 000 лв.
Сумата в подкрепа на хуманитарната операция на Червения кръст в Хаити по банков път вече надхвърли 100 000 лв. Значителни суми преведоха „Актив БГ” АД, Висш адвокатски съвет, Троянски манастир, ЕТ „Ренесанс”, „Водоснабдяване и канализация”, и др. Много български граждани продължават да даряват средства в помощ на пострадалите в Хаити.