НОВИНИ

29.01.2010 г.
Видни общественици се обединиха около каузата „Хаити” по Апела на Българския Червен кръст
Днес в централата на Българския Червен кръст се състоя дарителска среща в полза на засегнатите от разрушителното бедствие хаитяни
Днес в централата на Българския Червен кръст се състоя внушителна дарителска среща в полза на засегнатите от разрушителното бедствие хаитяни по Апела на БЧК за набиране на средства в знак на солидарност с милионите страдащи.
Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров, генералният директор д-р София Стоименова и членовете на Националния съвет на организацията посрещнаха в Музейната зала на БЧК представители на различни организации и общества в България:

* Румен Ралчев - Велик Приор на Велик Приорат България на Ордена на рицарите–тамплиери на Ерусалим;
* Володя Лозанов – Велик Майстор на Великата Ложа на старите, свободни и приети зидари в България;
* Стефан Николов – Велик магистър на Международния християнски орден „Свети равнопостален цар Борис-Михаил Покръстител”;
* Проф. д-р Венко Александров - Премогъщ Велик Командор на Смесения международен Масонски Орден “Дроа Юмен”;
* Доц. Никола Икономов – Председател на Българската федерация на Смесения международен Масонски орден;
* Катя Стоичкова – Директор за България, Румъния и Македония на „Зонта”;
* Пламен Минев – дистрикт гуверньор Дистрикт 2482 Ротари България;
* Калчо Хинов – вицепрезидент на „Ротари лидершийп институт” за Централна, Източна Европа, Европейска Русия и Израел;
* Иван Саздов – президент-учредител на „Лайънс клуб Свети Йоан” - София;
* Негово Превъзходителство Архонт Слави Бинев;
* Негово Високопреосвещенство Видинският Митрополит Дометиан

Всички те споделиха, че са обединени от една обща кауза – да помогнат на бедстващия и страдащ хаитянски народ. Започнала е дарителска кампания и събиране на средства сред членовете на техните организации, които ще бъдат преведени в набирателната сметка на БЧК.

Н. Пр. Румен Ралчав в своето обръщение каза: „Независимо от разликите във философиите, които изповядваме, тук ни събра човеколюбието, милосърдието. Днес обединяваме традициите, които Българският Червен има, и нашите възможности. Поводът е Хаити , но тук трябва да се роди ново мислене за дарителството.”

Н. Пр. Пламен Минев сподели: „Това трябва да бъде форумът, който да насочи общите ни усилия. Ние трябва да се обединим не само около тази актуална кауза, а да сключим рамкови споразумения, за да бъдем максимално полезни и ефективни в неправителствения сектор. Имаме много традиции в дарителството и трябва да работим заедно и да възродим тази изконна българска ценност”.

Н. Пр. Архонт Слави Бинев, дългогодишен дарител на БЧК, се обърна към всички присъстващи: „Днес се обединяваме около един нов морал и пренебрегваме многовековните проблеми между нашите организации, за да помогнем на братя и сестри в беда. Същевременно помагаме и на хората в България да открият доброто начало в себе си, и на хората по света - да разберат, че българите са състрадателен и достоен народ”.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан предаде благословията към общото начинание на Негово Светейшество българския Патриарх Максим и подкрепата на Българската православна църква и нейния Свети Синод. Дядо Дометиан разказа притчата за добрия самарянин и също отправи обръщение: „За мене е чест да приветствам тази благородна инициатива, за която благодарим на Българския Червен кръст. Червеният кръст е близък на Христовия кръст – символ на вяра и упование. В Светото Евангелие е казано „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани”. Българската православна църква е майка-хранителка на душевните ценности на българите. Призовавам всички български граждани, независимо от вярата и етническата им принадлежност, да подкрепят това добро дело и да се впишат в моралната история на нашия народ с още един достоен жест”.

Д-р София Стоименова разказа за мащабната операция на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в Хаити, където в момента работят над 10 000 доброволци на нашата международна мрежа.

Г-н Христо Григоров закри срещата с уверението, че нашият народ и този път ще докаже своите морални добродетели и ще излезе с достойнство от кампанията на БЧК в полза на пострадалите в Хаити.