НОВИНИ

20.01.2010 г.
Новини от Хаити
„Бедността е в основата на тази катастрофа”, каза Генералният секретар на Федерацията, Бекеле Гелета.
Президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Тадатеру Коное, Генералният секретар Бекеле Гелета, Президентът на Американския Червен кръст Гейл Макговърн, Президентът на Доминиканския Червен кръст Лигия Леру и Генералният секретар на Шведския Червен кръст Кристер Зеттергрен днес станаха свидетели на разрушенията и на човешките трагедии в Хаити, водени от Михаеле Гедеон, Президент на Червения кръст на Хаити.
"И доброволците понесоха ужасяващи загуби. Те са шокирани и скърбят. И въпреки това, тяхното желание да помогнат на други човешки същества надделява. Те са истински хуманитарни герои и ние сме както горди, така и смирени пред тяхната всеотдайност." каза Президентът на Международната федерация, Тадатеру Коное.
„Бедността е в основата на тази катастрофа”, каза Генералният секретар на Федерацията, Бекеле Гелета. „Безброй живота можеха да бъдат спасени с инвестиции в сгради, устойчиви на земетресения и в други мерки за намаляване на риска”
На среща на лидерите на Международната федерация с Президента на Хаити, Рене Превал той каза: “Бих искал да изразя моята благодарност на Червения кръст и Червения полумесец” отбелязвайки, че хуманитарната помощ започва да достига до пострадалите, след като логистичните проблеми вече намират решения.
“Следващата ни задача е да се фокусираме върху това, обществото да започне отново да функционира, търговията да продължи и банковата система да заработи.”, каза още той.
Междувременно нов трус от 6,1 степен по Рихтер удари Хаити, като причини паника сред населението. Още няма данни за допълнителни разрушения и жертви.

Обща информация
  • Броят на смъртните случаи се оценява в диапазона между 50000 (СЗО и Панамериканската здравна организация) и 70000 (правителството), съобщава се за 13000 погребани (UNDAC-EUCPT). Смята се, че над 3 милиона са били засегнати от бедствието и се нуждаят от незабавна помощ. На 19 януари в Порт-о-Пренс са погребани в масов гроб 3 000 души.
  • В Порт-о-Пренс се отчитат 20% разрушени сгради. Най-пострадал е гр. Леоган, с население 134 000 души, в който 80-90% от сградите са разрушени и с до 10 000 души убити. Поне 8 болници и здравни центрове са разрушени или сериозно повредени, 5 здравни заведения функционират. Основните здравни проблеми са свързани с неизлекувани травми и инфекции. Допълнителна здравна заплаха е големият риск от разпространение на инфекциозни заболявания, диария, липса на чиста питейна вода и канализация. В Университетската болница на Хаити обстановката е много тежка за пациентите, които очакват операция. Медицинските екипи на Канадския и Норвежкия Червен кръст са увеличили броя пациенти дневно от 60 на 100, работейки в координация с la Cooperation Suisse и местните лекари
  • Банките са още затворени, магазините не работят.
  • С американското военно ръководство текат преговори за разрешение за поне един полет с доставки на Червения кръст дневно.
  • Червенокръстките екипи организират паралелно оценки на ситуацията в различни райони на Хаити и разпределят хуманитарни помощи. Екип на Турския Червен полумесец оказва психологическа помощ, а Колумбийският и Мексиканският Червен кръст.
  • До момента в Порт-о-Пренс са доставени 810 палатки (Френски Червен кръст, Ирански Червен полумесец и Швейцарски Червен кръст). На път са още около 6000, предоставени от Канадски и Френски Червен кръст, Червения полумесец на Обединените арабски емирства и правителството на Канада.
На 19 и 20 януари, са организирани общо 5 полета с доставка на 6500 семейни комплекти, 500 семейни палатки и 6 превозни средства.
Международният комитет раздава вода на 12 000 души в импровизираните лагери, Испански Червен кръст подкрепя Доминиканския Червен кръст, досега раздал 220 000 литра вода. Партньори от различни организации обединяват усилия да покрият нуждите.
  • До 20 януари, Международният комитет на Червения кръст съобщава за 23 000 регистрации на своя уебсайт за възстановяване на семейните връзки www.icrc.org/familylinks. 1600 души съобщават че са живи и здрави.