НОВИНИ

18.02.2010 г.
Мощна мобилизация на Международното червенокръстко движение в отговор на най-голямата хуманитарна трагедия за последните пет години
Ситуацията в Хаити след бедствието се влошава всеки ден
Ситуацията в Хаити след бедствието се влошава всеки ден
Земетресението с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер, което удари Хаити на 12 януари т. г., разруши столицата Порт-о-Пренс и много населени места в други области на страната. Най-засегната е Западната провинция на Хаити с население от 2,2 милиона души.
Десетки хиляди оцелели от земетресението прекараха поредна нощ на открито в импровизираните лагери, изникнали във всеки квартал на Порт-о-Пренс. Достъпът до подслон, вода, храна и медицинска помощ продължава да бъде изключително ограничен. Цените на храните са се повишили няколко пъти и повечето хора не могат да си позволят да купят нещо.
В здравните заведения в Порт-о-Пренс, които са препълнени, все още има недостиг на персонал и лекарства. Ситуацията с канализацията в импровизираните лагери е изключително тежка. Някои оцелели намират подслон в смачканите прашни автомобили. Има боклуци навсякъде и въздухът е изпълнен с миризмата на трупове.
Централата на Червения кръст на Хаити, която се намира близо до Croix de Pré, е заобиколена от хора, които търсят медицинска помощ. Националното дружество на Червения кръст откри пункт за медицинска помощ на един от централните площади в столицата.

Червеният кръст започна мащабна операция въпреки логистичните предизвикателства
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец апелира за набиране на 105,7 милиона швейцарски франка (103 млн. щатски долара или 73 милиона евро) за подпомагане на 300,000 души в продължение на три години. С постъпването на повече информация, този апел ще бъде актуализиран.
Международният комитет на Червения кръст изпрати в Хаити 40 тона медицински материали, а в събота започна операция по доставка на вода и изграждане на тоалетни за 1 000 обитатели на импровизирания лагер в Делмас. Съвместно с Червения кръст на Хаити са раздадени медицински пакети за 2000 пациенти на болниците в Порт-о-Пренс. Осигурени са и одеяла и чаршафи. До 17 януари, повече от 21 000 души са се регистрирали онлайн в специалния уебсайт на Международния комитет http://www.icrc.org/familylinks за да установят контакт със своите изчезнали близки.
Днес президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) Тадатеру Коное и генералният секретар Бекеле Гелета ще пристигнат в Порт-о-Пренс, за да ръководят една от най-големите и най-сложните операции на Федерацията от последните години. 15 Екипа за отговор на извънредни ситуации са разгърнати на терен, от които 3 са активирани на 16 януари: болница на Германски Червен кръст, базов лагер на Италианския Червен кръст и модул за мащабно водоснабдяване и канализация на Австрийския Червен кръст. Повече от 280 хуманитарни работници на Червения кръст и Червения полумесец (в това число 180 от Карибския басейн, Централна и Южна Америка) са пристигнали в Порт-о-Пренс, а десетки са на път. Шестнадесет екипа за отговор на извънредни ситуации също са изпратени в Хаити. Тези самостоятелни единици включват експерти на Червения кръст и Червения полумесец в оказването на хуманитарна помощ, координация, вода и канализация, подслон, телекомуникации и здравеопазване.