НОВИНИ

13.01.2010 г.
Червеният кръст отговаря на разрушителното земетресение от 13 януари 2010 г.
Земетресение със сила 7.3 по скалата на Рихтер разтърси Хаити във вторник.
Силно засегната е столицата Порт-о-Пренс. Трусът е усетен и в други страни в региона. Срутени са много обществени сгради, включително Президентският дворец и няколко министерства. Главната квартира на Червения кръст на Хаити, в която се намират бюрото на Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/, сгради на ООН и три-етажна болница също са пострадали. Прекъснати са телефонните комуникации и електричеството.
По предварителна информация около 3 милиона души са потенциално засегнати от силното земетресение. Все още няма официални данни за броя на жертвите или за размера на щетите.
Доброволците на Червения кръст на Хаити оказват помощ на ранените и подпомагат болниците, които нямат достатъчно капацитет да се справят с бедствието. Най-необходими в този момент са действия по издирване и спасяване, полеви болници, спешна помощ, пречистване на вода, спешно предоставяне на подслон, логистика и телекомуникации.
Червеният кръст на Хаити разполага с материали за незабавно подпомагане за 3000 семейства, които включват кухненска посуда, хигиенни пакети, одеала и контейнери за събиране на питейна вода. МФЧК/ЧП разполага със запаси за 20 000 семейства в Панама.
Днес по-късно експерти за действия при бедствия и медици, специализирани за работа при бедствия и логистика ще пристигнат в Хаити, за да подпомогнат местния Червен кръст. Те ще координират и помощта от членовете на Международното движение на Червения кръст и на Червения полумесец и от други организации. Екипът на Червения кръст ще ръководи и оценката на щетите, съвместно с Бюрото за хуманитарна помощ на Европейския съюз и структури на ООН.
МФЧК/ЧП е отпуснала от Фонда си за незабавно подпомагане при бедствия 500 000 швейцарски франка и се очаква по-късно днес да бъде пуснат предварителен бедствен апел
Международният комитет на Червения кръст подготвя помощ за 10 000 семейства и ще концентрира усилията си за оказване на медицинска помощ на оцелелите, за издирване и идентифициране на жертвите и за установяване на контакти между членовете на семейства, разделени от земетресението.
БЧК следи ситуацията и е във връзка с МФЧК/ЧП – Зона Европа и при необходимост ще предприеме допълнителни действия.