НОВИНИ

30.12.2009 г.
Грижата за човешкото здраве и човешкия живот изискват висока квалификация и отговорност
Планинската спасителна служба ПСС при Българския Червен кръст има 76-годишна история и доказан опит в опазването на човешкия живот и спасяването на хора в планините.
Планинската спасителна служба ПСС при Българския Червен кръст има 76-годишна история и доказан опит в опазването на човешкия живот и спасяването на хора в планините. Тя е пълноправен член на ИКАР /Международната организация по планинско спасяване/ и разполага с 600 доброволни и 50 щатни планински спасители, обучени да оказват първа долекарска помощ, повече от 50 високо квалифицирани лекари-планински спасители, необходимата екипировка и техника за своята дейност и със съответните лицензи. Планинските спасители на БЧК имат висока квалификация, както техническа, така и медицинска, според всички световни и европейски стандарти, създадени и наложени от ИКАР и контролирани от него дали се изпълняват. Да станеш планински спасител не е нито просто, нито лесно. Кандидатите трябва да отговарят на многобройни изисквания и да притежават редица физически, психически и не на последно място – морални качества.
Обучението на един планински спасител преминава през много степени и непрекъснато се разширява и усъвършенства: четири едноседмични курса в планински условия в продължение на две години, последващи специализирани курсове по спасяване в лавини, по въздушно спасяване, по скално спасяване, по спасяване на ски-писти и пр. На всеки три години планинските спасители доказват отново уменията си при редовни атестации – по три дни през лятото и през зимата. И само при издържан изпит, имат право да продължават работата си по спасяване на хора в планините.
Планинската спасителна служба при Българския Червен кръст има дългогодишно добро сътрудничество с „Бороспорт” АД, изразяващо се в изключителен професионализъм от страна на планинските спасители при оказване на помощ на пострадалите скиори. Традиционно, за всеки сезон, взаимоотношенията и партньорството се регулират чрез подписване на договор.
Регистрираното на 10 декември 2009 г. сдружение “Планинско спасяване – България” (новосъздадена структура, без доказани от международни или други оторизирани органи квалификация, медицинска подготовка и умения) и отстраняването на Планинската спасителна служба при БЧК будят недоумение и повдигат редица въпроси. Многократно служители на „Бороспорт” заявяват, че ПСС “няма работа по нашите писти”, поради което ПСС не е в състояние да разгърне спасителни екипи по постовете на трасето на стопанисваните от „Бороспорт” АД писти.

При тази ситуация Планинската спасителна служба бе принудена да обяви чрез медиите, че не поема отговорност по извършване на специализирана охрана за безопасността и сигурността на туристите и практикуващите зимни спортове по ски-пистите, ски-пътищата и терените, предоставени на фирма „Бороспорт” АД. Това е единствената фирма, обслужваща зимни курорти, която не е подписала договор за специализирана охрана с Планинска спасителна служба при БЧК, поради което поема изцяло отговорността за сигурността и безопасността на туристите и практикуващите зимни спортове, включително и при тежки травми и наранявания.
Още със започването на зимния сезон по пистите на Боровец се случиха инциденти, в резултат на които има пострадали, включително мъж на 21 г. в тежко здравословно състояние, който е в кома, и французойче на 8 г., което е с тежка травма на бедрото. И на двамата пострадали “Планинско спасяване – България” не е оказало адекватна помощ и се е наложило професионалистите от Планинската спасителна служба при БЧК да се намесят, за да спасят техния живот.
Изтеглянето на професионалистите на ПСС при БЧК от ски-зоните крие огромни рискове както за оказването на своевременна и професионална помощ на пострадалите, така и за имиджа на България, която развива зимния туризъм и практикуването на зимни спортове по своите курорти - туристическата индустрия създава 14 % от БВП у нас.
Планинската спасителна служба изразява дълбока загриженост за живота и здравето на хората, практикуващи зимни спортове – български и чуждестранни гости на курорта „Боровец”. Българският Червен кръст е отворен за разговори с “Бороспорт” АД за бързото решаване на проблема, но при ясни отговорности и параметри.
ПСС при БЧК продължава да оказва помощ в курорта “Боровец” единствено по общия ред, по който се осъществява дейността планинско спасяване в България, при подаден сигнал в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470, 1473, респективно на тел 112. При наличие на планинска застраховка, ПСС оказва необходимата помощ, включително и транспортиране до болнично заведение, напълно безплатно.