НОВИНИ

07.12.2009 г.
Близо 1000 души дължат живота си на ПСС при БЧК само през тази година
„Никога не бива да се губи доверието в Планинската спасителна служба, защото спасителите са преживели зверски студ, за да намерят мен и приятелката ми и да ни спасят”
„Никога не бива да се губи доверието в Планинската спасителна служба, защото спасителите са преживели зверски студ, за да намерят мен и приятелката ми и да ни спасят”, каза Георги, който миналата седмица беше спасен заедно с приятелката си Рени при трудна акция на ПСС в Пирин. На извънредната пресконференция, която службата даде в навечерието на активния зимен сезон, беше предоставена информация за актуалните проблеми на ПСС, за готовността за сезона и за основните причини и фактори за инцидентите в планините.
През 2009 г. Планинската спасителна служба при БЧК е оказала помощ на 990 души, пострадали в планините. 691 от тях са откарани в болници с тежки увреждания. Извън дежурствата са проведени 40 спасителни акции с участието на 330 спасители. При тези акции е оказана помощ на 21 пострадали, 29 души са изведени здрави от критична за тях ситуация, издирени са и са транспортирани 7 загинали в планините. За последните четири години е оказана помощ на над 5600 пострадали, проведени са над 200 спасителни операции, а над 40 души са загинали въпреки усилията на спасителите. При всички инциденти от последния месец, които са завършвали с фатален край, пострадалите са били сами в планината. Това каза Кирил Русев – директор на Планинската спасителна служба От ПСС препоръчаха да не се предприемат самостоятелни излизания в планината, а само в организирана група с ясен маршрут. Да се поддържа редовна връзка с роднини, които да са информирани за точното местонахождение, особено в случай на промяна на планувания маршрут. Мобилните телефони да се пазят със заредени батерии и да не се губи самообладание в каквато и ситуация да се попадне.
Председателят на БЧК Христо Григоров представи новия председател на ПСС доц. д-р Олег Чолаков и новия директор на службата Кирил Русев.
Основният проблем на планинското спасяване е финансов – това заяви доц. Чолаков. Все още липсва ясно регламентирана юридическа основа, чрез която да се получават необходимите средства за непрекъсната оперативна дейност на Планинската служба. „Дейността планинско спасяване е скъпа, а Европейският съюз има конкретни изисквания, които не могат да бъдат спазени в България”, каза доц. Чолаков.
ПСС е изготвила тригодишна програма, чрез която държавата да се ангажира дейно с проблемите на планинското спасяване.