НОВИНИ

01.12.2009 г.
1 декември - Световен ден за борба със СПИН
През целия ден червенокръстците раздаваха информационни материали, презервативи и символни червени лентички
София
На 1 декември т.г. в Социалния дом за деца и младежи „Свети Константин” в София доброволци на БМЧК организираха форум-театър за начините на предаване, предпазване и изследване на вируса, както и демонстрации и раздаване на информационни материали и символни червени лентички. Актьори-самодейци поставиха темата за вируса на СПИН като реална житейска ситуация. Форум-театърът провокира чрез дискусия участниците да споделят своя опит и знания, както и да се поставят на мястото на героите, предлагащи решение на проблема.
През целия ден червенокръстците раздаваха информационни материали, презервативи и символни червени лентички в университети и столични училища.

Пловдив
БМЧК-Пловдив проведе традиционната си АНТИСПИН кампания. „Зонта клуб”, клуб „Пловдив Сороптимист интернешънъл” и община Пловдив в партньорство с Българския Червен кръст организираха рок-концерт. Доброволците на БМЧК проведоха акция за раздаване на информационни материали, презервативи и червени лентички. На специално подготвен пункт „Имаш поща”, който беше разположен на площад „Централен”, доброволци приканваха младите хора да напишат своите АНТИСПИН послания и да ги пускат в пощенски кутии. БМЧК и студентските съвети на ПУ „Паисий Хилендарски” и Технически университет – Пловдив, организираха информационни акции пред университетите. По време на АНТИСПИН кампанията бяха раздадени около 3000 безплатни презерватива и над 2000 информационни материали.

Добрич
Доброволци на БМЧК организираха парадно шествие по улиците и площадите на Добрич и раздадоха 1000 картички, 1000 червени лентички и 500 презерватива.

Кюстендил
Доброволци на БМЧК в Дупница и Кюстендил раздаваха информационни материали, презервативи и лентички за съпричастност към заразените с вируса на СПИН. Съвместно с РИОКОЗ червенокръстците насочваха гражданите към линейката от Спешния център за безплатен тест за СПИН. По време на тематична вечер, посветена на борбата със СПИН, бяха раздадени презервативи и информационни материали, посветени на начините за предпазване от ХИВ. След програмата се състоя мълчаливо бдение със запалени свещички в памет на жертвите на СПИН.

Враца
Доброволците на БМЧК от Враца, Борован, Мизия и Мездра раздаваха лентички за съпричастност към жертвите на СПИН, кондоми и информационни материали по темата. Кампанията продължи през целия ден, като младите доброволци промотираха и кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН – КАБКИС.

Кърджали
Доброволци на БМЧК в партньорство с клуб “Младите хора - здраве,секс, наркотици” към РИОКОЗ отбелязаха Световния ден за борбата със СПИН в почти всички средни учебни заведения в града. С активната подкрепа на доброволците от клуба на БМЧК бяха проведени два обучителни семинара в СОУ “Вл. Димитров – Майстора” и забавно АНТИСПИН шоу в ученическите общежития в Кърджали.
В кампанията взеха участие 30 доброволци, които раздадоха 800 презерватива, 1000 листовки и 500 червени лентички – символ на съпричастността към борбата със СПИН.

Смолян
Младите червенокръстци отбелязаха Световния ден за борба със СПИН с информационна кампания. Сред учениците от средните училища в града бяха разпространени картички „Шест горещи въпроса за СПИН”, съдържащи информация за тестване и предпазване от коварната болест и със символа на кампанията – червената лентичка. Подобни информационни кампании се проведоха и в общинските клубове на БМЧК в Девин, Златоград, Баните и Мадан.

Габрово
Доброволците на БМЧК разпространиха информационни материали в 33 учебни заведения на територията на областта. Те закачиха 1200 червени лентички на млади хора от Габрово и Севлиево, изготвиха 22 табла с информационни материали във всички учебни заведения в областта и направиха презентация в ПГТ „Пенчо Семов” пред 560 ученици.

Хасково
Доброволци на БМЧК Хасково съвместно с КАБКИС изнесоха лекции в Природо-математическата гимназия, Професионалната гимназия по дървообработване, Езиковата гимназия и Обединени ученически общежития. Идеята бе непосредствено преди безплатното и анонимно изследване в подвижната лаборатория, учениците да бъдат запознати с целта на изследването и с начините за предаване и превенция от своите връстници. Проведе се викторина и състезание на тема “Какво знаем за СПИН” в Обединени ученически общежития - Хасково. Информационни кампании имаше също в Димитровград, Харманли, Ивайловград, Маджарово и Любимец.

Велико Търново
Доброволци на БМЧК раздаваха флаери, презервативи и лентички в местните училища. Предварително бяха поставили плакати във всяко училище. Кампанията обхвана и градския транспорт. Беше организирано и шествие до хотел „Болярски” със запалени свещи, а в 19:00 ч. пред театър ”К. Кисимов” с горящи свещи беше оформена традиционната за деня лентичка. С едноминутно мълчание беше изразена съпричастност към жертвите на СПИН.

Ямбол
Доброволците на БМЧК проведоха мащабна кампания с раздаване на информационни материали, картички, презервативи и червени лентички. Материалите се разпространяваха в училища, кафенета, по улиците на града и др. Кампании проведоха и клубовете в Болярово, Елхово Стралджа и Тунджа.

Варна
Кампания под надслов „Заедно за живота” проведе БЧК Варна от 25 ноември до първи декември. В нея участваха студентските съвети на университетите на територията на града и младежки организации, занимаващи се с превенция на ХИВ. Доброволци на БМЧК изградиха „Безопасни острови” на възлови места в града, „запазена марка” на младежката организация във Варна, на които хората имаха възможност да получат отговор на всички въпроси, свързани с ХИВ/СПИН.

Русе
Доброволци на БМЧК раздаваха презервативи и брошури на територията на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Студентите се включиха в шествието, организирано от БМЧК, а доброволци раздаваха информационни материали, презервативи и балони с червени лентички по главната улица на Русе. Вечерта те оформиха със запалени свещички панделка в памет на починалите от коварната болест.

Търговище
В Търговище, Попово и Антоново доброволци раздаваха информационни материали, червени лентички и балони с послание „Бъди позитивен, но не ХИВ позитивен”. В помощното училище „Петър Берон” в Търговище бяха проведени обучения за превенция на полово предавани инфекции на ученици от 6 ,7 и 8 клас.

Бургас
Доброволците от БМЧК организираха факелно шествие от входа на Морската градина до община Бургас и от там - до площад „Тройката”. На стълбите пред НХК с факли в ръка младежите оформиха символа на кампанията – червена „огнена” панделка. През целия ден в партньорство с община Бургас, РИОКОЗ и сдружение „Доза обич” те активно участваха в множество акции, посветени на Световния ден за борба със СПИН.

Благоевград
На 30 ноември доброволци от клуба в Благоевград проведоха обучение на ученици в град Кресна на тема „Превенция на ХИВ/СПИН”. Те се включиха и в шествието с червена лента, станало традиция на тази дата. На мястото пристигна и мобилният кабинет за анонимно изследване за СПИН. Мероприятието продължи с рок-концерт, след което доброволците раздаваха информационни материлали и презервативи.
Доброволци от клуба в гимназия „Яне Сандански” в Сандански организираха дискотека с ученици от всички гимназии, учители и директори. На входа всички получиха информационни материали и презервативи.

Сливен
Доброволците на БМЧК организираха своята кампания по училища – с табла, раздаване на информационни материали, червената лентичка, презервативи, скечове.
На 3 декември се проведе състезание за „Най – добра АНТИСПИН презентация и постер”. Ученици от 8 училища взеха участие с 15 презентации и 9 постера. Над 60 младежи проявиха интерес към състезанието. Имаше подаръци, грамоти и специална награда за клуба на БМЧК – Твърдица за осемгодишното им АНТИСПИН-шоу.

Пазарджик
БМЧК – Пазарджик проведе акция под мотото: “Животът е миг, не го пропилявай! Бъди в час!”, в която участваха 45 доброволци, разпределени в осем екипа. Под шатра в центъра на града гражданите получаваха информация за “чумата на века”. Същевременно два екипа изнасяха лекции в училища. Доброволците от пазарджишката младежка структура раздадоха над хиляда презерватива, брошури и лентички, като напомняха, че всеки един от нас носи отговорност както за собственото си здраве, така и за здравето на другите.