НОВИНИ

19.11.2009 г.
НОВ ПРЕЗИДЕНТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Избран за президент за следващите четири години беше Тадатеру Коное – председател на Японския Червен кръст.
Найроби.
19 ноември 2009 г.
Днес на ХVІІ сесия на Общото събрание на Международната федерация на националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП), която се провежда в Кения, бе избран нов президент на Федерацията. Най-високият форум на международната организация избра за президент за следващите четири години Тадатеру Коное – председател на Японския Червен кръст.
Г-н Koное ръководи националното дружество на Япония от от 2005 г. Преди това е бил зам.-председател на Японския Червен кръст в продължение на 14 години. Заемал е и различни длъжности в МФЧК/ЧП, вкл. и зам.-председател. Бил е и зам.-председател на Постоянната комисия на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Между 1970 и 2008 г. г-н Koное участва и в над 30 мисии на Червения кръст в различни части на света.
Тадатеру Коное заменя на поста г-н Хуан Мануел Суарес дел Торо – председател на Испанския Червен кръст, който заемаше тази длъжност два поредни мандата.
Мандатът на г-н Коное започва на 21 ноември т. г.
За първи път на африканския континент (в Найроби) се провеждат двата основни форума на Международното движение на Червения Кръст и Червения полумесец – Общото събрание на Международната федерация на националните дружества и Съветът на делегатите на Международното движение. В работата на форумите като представители на БЧК участват Христо Григоров – председател и д-р София Стоименова – генерален директор.