НОВИНИ

19.11.2009 г.
БМЧК отбеляза Световния ден за борба с тютюнопушенето
Световният ден за борба с тютюнопушенето се отбелязва от 1977 г. в САЩ всеки трети четвъртък на ноември
Световният ден за борба с тютюнопушенето се отбелязва от 1977 г. в САЩ всеки трети четвъртък на ноември по инициатива на Американското дружество за борба с рака. Първото честване е на 18 ноември 1976 г. в щата Калифорния, САЩ.

Бургас
19 ноември 2009 г.
На Световния ден за борба с тютюнопушенето доброволците на БМЧК се включиха в няколко акции, организирани съвместно с РИОКОЗ, Центъра по превенции към община Бургас, танцово студио „Дюн” и спортен център „Аякс”. Те раздаваха информационни материали и участваха в дискусия на тема „Вредата от цигарите” в танцово студио „Дюн”, където бе представена и кратка презентация, свързана с произхода и историята на тютюна, неговото влияние върху организма и възможните негативни последствия за пушача.
Пред магазин „Практикер” доброволците се включиха в акция по разпространяване на брошури и бяха част от импровизирано тържество с много танци и демонстрации на бойни изкуства. Тазгодишното мото на кампанията разглежда спорта и танца като възможни алтернативи на тютюнопушенето и отправя призив към пушачите да обърнат внимание на тялото си и да се движат повече.
За финал младежи от БМЧК взеха участие в организирана от РИОКОЗ дискусия в спортна зала „Аякс”, насочена основно към по-малките ученици.

Варна
19 ноември 2009 г.
За шеста поредна година доброволните на БМЧК проведоха кампания за отбелязване на Световния ден за борба с тютюнопушенето. Тя е вече утвърдена традиция във Варна. Тази година мотото беше „Цигара срещу две”. Кампанията напомни на пушачите за вредите от тютюнопушенето. Доброволците помолиха всеки срещнат пушач да се лиши от поне една своя цигара, като в замяна подслади живота си с две шоколадови.
Кампанията се проведе в двора на Техническия университет и по централните улици на града, но по-голям интерес предизвика сред студентите. Бяха събрани 250 цигари.

Ямбол
19 ноември 2009 г.
Доброволците на БМЧК подготвиха плакати с надписи ”Хвърли цигара, получи награда”, които разлепиха в центъра на града. Направени бяха и късметчета, свити под формата на цигара и вързани с панделка. Доброволците по групи приканваха гражданите да дарят цигара срещу късметче. Раздаваха се и брошури за вредите от тютюнопушенето. Събраните цигари бяха унищожени в центъра на града.

Смолян
19 ноември 2009 г.
Тази година доброволците на БМЧК отбелязаха Световния ден за борба с тютюнопушенето по атрактивен начин. На специално разкрит информационен пункт в центъра на града те раздаваха брошурата „Владетел или роб” с полезни съвети за отказване от цигарите. Доброволка се бе превъплатила във фея, която докосваше пушачите с вълшебна пръчка и раздаваше сладки срещу цигари.
С подобни инициативи бе отбелязан денят и от доброволците на организацията в Мадан, Девин и Чепеларе.

Сливен
19 ноември 2009 г
Акция под мотото „Гривничка за цигара” проведе БМЧК. Специално внимание се отдели на децата, които се приканваха да напишат на подготвено табло защо не искат техните родители да пушат и получаваха бонбон. Гривните са ръчно плетени в три нюанса на зеленото и символизират личното здраве, на околната среда и на планетата Земя. Всеки, който се раздели с една цигара, получи гривничка от доброволците.

Монтана
19 ноември 2009 г.
Доброволци на БМЧК проведоха здравна беседа в актовата зала на ПМГ «Св. Кл.Охридски» с ученици от 5, 10, и 11 клас. Кампанията ще продължи до края на месец ноември с «Обучение на връстници от връстници», презентация по темата, анкета за пасивното тютюнопушене сред родителите, миникампании в училищата от Берковица, Вършец, Чипровци и Вълчедръм.