НОВИНИ

15.11.2009 г.
СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 15 ноември в много страни по света се организират различни актове на възпоменание
На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътнотранспортните произшествия.
Над 19 души загиват всяка седмица по пътищата и улиците на нашата страна като пешеходци, велосипедисти, пътници или водачи. Те никога няма да се върнат вкъщи. Още 10 000 всяка година получават сериозни травми. В памет на загиналите камбаните бият ежедневно. Трагедията е още по-голяма, защото те са предимно млади и здрави хора, в началото на живота си и ще липсват винаги на семействата си.
Ограбените съдби и мъката не могат да бъдат преброени в статистика. Много други остават дълбоко засегнати от загубата на колега, приятел, съсед. В допълнение към силния удар за близките, загубите от пътнотранспортните произшествия възлизат на стотици милиони лева всяка година.
Голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия са предвидими и могат да бъдат предотвратени. И ние, в името и паметта на загиналите, трябва да предприемем всичко по силите ни, за да променим поведението на пътя, за повече толерантност, уважение и грижа за ближния.
За първи път 15 ноември е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. Световният ден на възпоменание стимулира църквата, училищата, общините, отговорните държавни институции да обърнат по-сериозно внимание на жертвите от пътнотранспортните инциденти.
В деня на почит нека бъдем съпричастни и към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри.
На този ден в много страни по света се организират различни актове на възпоменание, посещават се местата, където са загинали хора, откриват се мемориали на жертвите и др. В училищата се провеждат специални асамблеи и дискусии.
ДЕНЯТ на възпоменанието е във фокуса на вниманието и на медиите, които могат силно да повлияят за засилване на обществената отговорност към това огромно бедствие.
На този ден в памет на загиналите и страдащите и в името на живота и здравето, нека се обединим за повече толерантност, етика и уважение, да променим поведението си като участници в движението и да намалим нещастията по пътищата.