НОВИНИ

02.10.2009 г.
45 години организирано водно спасяване в България
Юбилеят събра директори и председатели на областни организации на БЧК, специалисти по водно спасяване от цялата страна
На 2 октомври т. г. античният Созопол бе домакин на тържественото честване на 45-годишнината на организираното водно спасяване в България и на Водноспасителната служба при Българския Червен кръст.
Юбилеят събра в черноморския град членове на Националната комисия по водно спасяване (НКВС), директори и председатели на областни организации на БЧК, специалисти по водно спасяване от цялата страна, членове на общинското ръководство в Созопол, много партньори на Българския Червен кръст. Празника на водното спасяване уважиха областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, Красимира Германова - председател на Общинския съвет - Созопол и кметът на града Панайот Рейзи.
Честването бе предшествано от пресконференция с журналисти от областните медии, в която взеха участие: проф. д-р Стоян Саев – дългогодишен председател на БЧК (1992-2001 г.), председател на НКВС (1991-1995 г.), пожизнен член на Дирекционния съвет на Световната федерация по водно спасяване – клон Европа; генералният директор на БЧК д-р София Стоименова; доц. Стоян Андонов - член на НС на БЧК и председател на Националната комисия по водно спасяване; Теодора Томова – директор на дирекция „ВСС”; Димитър Димитров - началник отдел „Държавен здравен контрол” в Министерството на здравеопазването и член на НКВС.
Тържественото честване се проведе в кинозалата на читалище „Отец Паисий” в Созопол. Участниците в него бяха приятно изненадани от прекрасните изпълнения на малките певци от читалището Георги Желев и Ива Керемидчиева.
Генералният директор на БЧК д-р София Стоименова поздрави юбилярите и гостите от името на НС на БЧК и на председателя на организацията Христо Григоров. Приветствия поднесоха Златина Дукова - зам.-областен управител на Бургаска област и Панайот Рейзи. Водещата Гинка Луджева - директор на дирекция „ВОФИД” при НС на БЧК, прочете поздравителния адрес от Президента на Международната федерация по водно спасяване – клон Европа д-р Клаус Вилкенс. В него той оценява високо дейността на българската Водноспасителна служба както в страната, така и в системата на Международната федерация. „Щастлив съм да видя - подчертава г-н Вилкенс, че Водноспасителната служба ще се развива и в идните години. С подписването на Споразумението за оценка на риска на Международната федерация по водно спасяване, клон Европа, вие имате предпоставките да установите модерните международни стандарти за безопасност на всички ваши плажове, езера и реки.”
Честването продължи с юбилейна сесия на тема „45 години организирано водно спасяване в България: история, постижения, проблеми”. Доц. Стоян Андонов направи презентация на историята на ВСС. След него Теодора Томова изрази вълнението си от празника на водното спасяване, но обърна внимание не само на постиженията, но и на предстоящите проблеми пред него през следващите години. Много интересни бяха съобщенията и на Лаврентий Силов от Варна, Виолета Радева – директор на ОС на БЧК-Бургас, Петър Андреев от Добрич, Пламен Харизанов от София, Антон Налбантов от Хасково.
По повод юбилея, по инициатива на дирекция „ВСС” и по предложение на областните организации на БЧК, бяха наградени специалисти и деятели за значим принос за развитие на водноспасителната дейност в България. За цялостен принос в тази дейност бяха отличени и червенокръстките организации в Бургас, Варна, Добрич, София , дружеството на водните спасители в Хасково, Националната спортна академия и екипът на НУЦБЧК - Созопол с директор Веселин Добрев.