НОВИНИ

27.09.2009 г.
БЧК участва в отбелязването на Световния ден на сърцето
Доброволци на БЧК раздаваха информационни материали за начините за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
Дружеството на кардиолозите в България, Министерство на здравеопазването, БЧК и фармацевтични компании-спонсори организираха съвместно отбелязването на Световния ден на сърцето. На 27 септември 2009 г. те разкриха отворени мобилни пунктове на четири места в София и във Варна, Стара Загора и Плевен, на които се измерваше сърдечно-съдовия риск /кръвно налягане, пулс и холестерол/ на гражданите. На специални бланки специалистите записваха резултатите от изследванията на всеки пациент. Доброволци на БЧК раздаваха информационни материали за начините за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
Сърдечно-съдовите заболявания, според Световната здравна организация, са сред основните причини за смъртността в световен мащаб. Всяка година 17,2 млн. души умират от сърдечни заболявания и инфаркт, а почти 80% от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени при по-сериозен контрол на рисковите фактори – тютюнопушене, неправилно хранене и липса на физическа активност. Допълнителни фактори са наднорменото тегло и стресът.
Световният ден на сърцето е глобална инициатива, отбелязвана вече 9 години в над 100 страни в целия свят. Събитието спомага за превенцията и контрола на заболяванията на сърдечно-съдовата система.