НОВИНИ

12.09.2009 г.
Световен ден на първата помощ
Тази година се проведе под мотото "Първа помощ за по-безопасно бъдеще".
Развлекателни игри и подаръци, викторина с награди, рисунки на асфалт, богата музикална програма, инсценировки на пътни инциденти, демонстрации по оказване на първа помощ и техники за пасивна безопасност на децата, състезания по приложно колоездене са част от инициативите, с които беше отбелязан Световният ден на първата помощ в столицата, който тази година се проведе под мотото "Първа помощ за по-безопасно бъдеще".
На 12 септември т.г., дни преди първия учебен звънец, БЧК, КАТ “Пътна полиция” при СДВР, Столична община, СБА, Българска асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, Фондация "Приказка за пътя", ЗД "Лев Инс", Faber Castell-България, "Олинеза" ООД, Нестле България и др. обединиха усилията си за опазване живота и здравето на децата и младежите на България, които са сред най-честите жертви на "войната" по пътищата.
Доброволците от БЧК показаха и как се обезопасява местопроизшествието, как се прави изкуствено дишане на пострадал, какви действия се предприемат при пътен инцидент. За по-малките деца правилата за движение по пътищата бяха демонстрирани под формата на театрални сценки върху импровизирано пътно платно.
Точно в 12,00 ч. всички участици се хванаха за ръце и образуваха традиционната за деня човешка верига, символизираща петте елемента на оказването на първа помощ.
Децата на България отправиха и своя апел към българската общественост за безопасно и разумно поведение по пътищата. Апелът бе връчен на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, за да бъде огласен от парламентарната трибуна в първия учебен ден. Ето какво гласи той:

„Уважаеми господа депутати, министри и общественици,
Скъпи родители и учители,

Знаем, че трябва да бъдем добри и послушни, да се държим възпитано, да си учим уроците, да ходим на училище... Днес, на 15 септември отново сме с чанти на гръб и потегляме по натоварените улици и булеварди на път за училище. Казвали сте ни, че трябва да бъдем активни и съзнателни участници в пътното движение – да се оглеждаме, когато пресичаме, да изчакваме зеления цвят на светофара, да не караме велосипеди на пътното платно... И въпреки че не винаги го показваме, ние помним Вашите заръки и се стараем да ги следваме.
Но имаме нужда от още нещо!
Дайте ни своя пример! Макар и твърде заети в усилията си да ни осигурите по-добър живот и по-спокойно бъдеще, покажете ни, че сте съзнателни и отговорни хора, които не допускат грешки. Грешки, които отнеха живота на много наши връстници, а други направиха инвалиди за цял живот.
Обръщаме се към Вас днес, в деня на първия учебен звънец, за да Ви припомним, че с Вашите отговорни решения и безопасно поведение на пътя можем да избегнем болката от загубата и страданията на десетки наши приятели.
Улицата и пътят ни карат да се чувстваме несигурни и са заплаха за нас, а все още сме твърде неопитни, за да се пазим сами.

Проявете повече разум и воля!
Пазете здравето и живота ни!
Защото ние сме вашите деца, ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!”