НОВИНИ

12.09.2009 г.
Световният ден на първата помощ беше отбелязан в цялата страна
Бяха направени и демонстрации по оказване на първа долекарска помощ
Благоевград
12 септември 2009 г.
Областният съвет на БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ с демонстрации по първа помощ и с традиционната за деня човешка верига на пл. „ Македония” в Благоевград и в центъра на Гоце Делчев. Доброволци на Български Младежки червен кръст и първенците от националното състезание на УЕПП от Гоце Делчев показаха първите стъпки, които се предприемат в случай на произшествия, как се прави първичен преглед, спиране на кръвотечения, обездвижване при счупвания и непряк сърдечен масаж на пострадал. Проведена беше и промоционална кампания за популяризиране на методите и похватите на първата помощ.

Сливен
12 септември 2009 г.
Световният ден на първата помощ в Сливен беше отбелязан с демонстрации на умения по оказване на първа помощ и с информационна кампания на главната улица в града. Беше открит и щанд по първа помощ .

Ямбол
12 септември 2009 г.
ОС на БЧК-Ямбол организира опреснителен курс по първа помощ за служители от звено “Пожарна безопасност и спасяване” от общините Ямбол, Елхово и Стралджа, по повод отбелязването на Световния ден на първата помощ. 21 участници в обучителния курс имаха възможност да подобрят теоретичните си знания и практическите си умения по оказване на първа помощ при инциденти. Обучението съвпадна и с професионалния празник на българските огнеборци на 14 септември. Всички участници получиха сертификати за преминат курс и ръководство “Първа помощ. Превенция на злополуки”.

Бургас
12 септември 2009 г.
БЧК-Бургас отбеляза Световния ден на първата помощ, като наблегна на повишаване на информираността на населението и капацитета на доброволците за качествено оказване на първа помощ. На 12 септември на пл. "Тройката" в града ученици-доброволци на БЧК-Бургас раздаваха на гражданите брошури с алгоритъма на първата долекарска помощ. На 15 септември т. г. беше проведена и информационна кампания, представяща последните данни за пътнотранспортни произшествия на територията на региона през първото полугодие на 2009 г. Беше проведено и обучение, съвместно със структурите на „Гражданска защита”, както и организирана изложба с рисунки на деца на тема „Внимание – дете на пътя!”.

Силистра
12 септември 2009 г.
С демонстрации по оказване на първа долекарска помощ на пострадало дете-велосипедист в Дунавския парк беше отбелязан Световният ден. Отборът на гр. Алфатар, участвал в Националното състезание на УЕПП, паказа уменията си по първа помощ, като участие в демонстрациите взеха и случайни минувачи. Интерес към събитието прояви и делегация от побратимения руски град Ржев, която беше на официално посещение в града по повод празника на областния център. Млади червенокръстци раздаваха материали, свързани с оказване на първа помощ, а при закриването беше сформирана традиционната човешка верига.

Русе
12 септември 2009 г.
Кръг от човешки ръце, символизиращ веригата от петте звена на първата помощ, събра русенци на 12 септември в Парка на младежта. Бяха направени и демонстрации по оказване на първа долекарска помощ от членовете на Младежкия авариен екип на БЧК-Русе.

Перник
12 септември 2009 г.
Младежката структура на БЧК в Перник проведе промоционална кампания в центъра на града по повод Световния ден на първата помощ. Младежите раздаваха листовки и флаери с указания за оказването на първа помощ, както и светлоотразители на най-малките пешеходци и участници в пътното движение.

Добрич
12 септември 2009 г.
Представители на Българския младежки червен кръст в Добрич раздаваха информационни материали за оказване на първа помощ на местния площад „Свобода”. Организирано беше обучение по първа долекарска помощ с доброволци на БМЧК и опреснителни курсове с членовете на доброволен екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи.

Варна
12 септември 2009 г.
Доброволците на Български младежки Червен кръст – Варна отбелязаха световния ден на Първата помощ под надслов „Първа помощ за хуманност”. На 12 септември младежите от Младежки авариен екип и други доброволци изградиха пункт за обучение по оказване на първа помощ. Доброволците демонстрираха, че всеки може да се научи да оказва първа помощ и акцентираха, че това е хуманен акт и морален дълг на всеки един от нас. За гражданите и гостите бе интересно да видят как се реагира при дадени ситуации и да се запознаят с методите за оказване на първа помощ с подръчни материали.