НОВИНИ

12.06.2009 г.
14 юни – Международен ден на кръводарителя
На 14 юни световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.
София
12 юни 2009 г.
На 14 юни световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.
За шести пореден път Българският Червен кръст и Националният център по трансфузиология и хематология (НЦТХ) превърнаха датата в значимо национално събитие. На тържествена церемония в аулата на НЦТХ, десет доброволни кръводарители от цялата страна бяха удостоени с почетен плакет.
Йовка Стоянова от Стара Загора е дарила кръв 105 пъти. С рядко срещаната си кръв от група А, Rh- отрицателен, тя е спасила 17-годишно момче след тежка катастрофа и бебе на два дни.
18-годишният абитуриент Милен Георгиев от Кюстендил, доброволец на БМЧК, за първи път дарява кръв точно на рожденния си ден, навършвайки 18 години. На Коледа е второто му кръводаряване, след което участва и в Националната пролетна кръводарителска кампания. За това кратко време той мотивира още трима души да станат кръводарители – майка си и двама свои съученици.
Сред удостоените с почетния плакет е и Илчо Христов - военен пенсионер от Ямбол, който за 25 години е дарил 55 пъти кръв.
Димитър Иванов от София редовно се включва в акциите за кръводаряване на работното си място. Преди две седмици дарява кръв за 50-ти път.
Мустафа Шабан Ферад от село Осеновец, област Ямбол, е дарил кръв 49 пъти.
Юлиана Пачеманова от Хасково, по примера на семейството си, в което всички са доброволни кръводарители, вече 30 години дарява кръв по 2-3 пъти годишно.
Активен участник във всички ученически и студентски кръводарителски кампании в област Плевен е д-р Желязко Михайлов, който има регистрирани 19 безвъзмездни кръводарявания.
На 12 март тази година Стефанка Христова от София е дарила кръв за 45-ти път.
Веселин Ганев – строителен инженер от Добрич, участва за първи път в кръводарителска акция на 20 години като курсант във военното училище. Оттогава дарява ежегодно кръв по 2-3 пъти.
Димитрия Райкова от Стамболийски е участвала 36 пъти в кръводарителски акции.
Почетните плакети на номинираните за кръводарители на 2009 г. връчиха д-р Славита Джамбазова – зам.-генерален директор на БЧК, и доц. д-р Андрей Андреев – директор на НЦТХ.

София
11 юни 2009 г.
Над двадесет души пожелаха да дарят кръв безвъзмездно при мобилния екип на НЦТХ, който бе разположен на ул.”Дондукав” № 61 в центъра по обучение по първа долекарска помощ на БЧК. Акцията бе организирана от столичната червенокръстка организация в навечерието на Световния ден на доброволния кръводарител. Кръв дариха 16 души, от които 10 - за първи път.

Ямбол
15 юни 2009 г.
Областната червенокръстка организация, съвместно с отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ ”Св. Пантелеймон”, организира акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Инициативата е традиционна и бе посветена на Световния ден на доброволния кръводарител. Доброволците на БМЧК предоставиха брошури с полезна информация за доброволното кръводаряване.
г. обучените са съответно: 405 за басейн и 128 за открити водни площи и море. Над 60 000 ученици всяка година преминават обучение по водноспасителен минимум и придобиват знания за опасностите при къпане и плуване и начините за оказване на първа помощ.
Водните спасители ежегодно оказват помощ на над 2500 души при водни инциденти. Броят на удавените за 2008 г. е 142, от които 24 деца. Само от началото на тази година в България са се удавили 13 души.
На пресконференцията бе предоставена информация и за състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни, дейността на местните комисии по водно спасяване и проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон.
След пресконференцията водни спасители демонстрираха най-разпространените техники за спасяване при водни инциденти.