НОВИНИ

08.06.2009 г.
Седмица на водното спасяване
Традиционната Седмица на водното спасяване през 2009 г. се провежда от 8 до 14 юни в цялата страна.
Водноспасителната служба ВСС на Българския Червен кръст информира обществеността за своята готовност и състоянието на водните обекти преди сезона.
Седмицата бе открита с пресконференция на ВСС на плувния комплекс “Дианабад” в столицата. В нея взеха участие Христо Григоров – председател на БЧК, Теодора Томова – директор на “Водноспасителна служба”, Стоян Андонов – председател на Националната комисия по водно спасяване. Те информираха, че се изготвя проект за нова Наредба за водноспасителната дейност в България, която ще реши много от основните проблеми във водноспасителното дело.
ВСС на БЧК е обучила през миналата година 759 водни спасители за басейн и 258 за открити водни площи и море. 415 деца са завършили курсовете “Млад спасител”. През 2009 г. обучените са съответно: 405 за басейн и 128 за открити водни площи и море. Над 60 000 ученици всяка година преминават обучение по водноспасителен минимум и придобиват знания за опасностите при къпане и плуване и начините за оказване на първа помощ.
Водните спасители ежегодно оказват помощ на над 2500 души при водни инциденти. Броят на удавените за 2008 г. е 142, от които 24 деца. Само от началото на тази година в България са се удавили 13 души.
На пресконференцията бе предоставена информация и за състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни, дейността на местните комисии по водно спасяване и проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон.
След пресконференцията водни спасители демонстрираха най-разпространените техники за спасяване при водни инциденти.