НОВИНИ

05.06.2009 г.
XXV-о национално състезание на ученическите екипи по първа помощ
В надпреварата ще вземат участие отборите, заели първо място в областните състезания по първа помощ
На 7 юни 2009 г. (неделя) в Националния учебен център на Българския Червен кръст в с. Лозен ще се проведе юбилейното XXV-ото национално състезание на ученическите екипи по първа помощ.
В надпреварата ще вземат участие отборите, заели първо място в областните състезания по първа помощ, както и представителният отбор за Европейското състезание по първа помощ „FACE 2009”.
Над 120 ученици на възраст от 12 до 14 години ще покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ в различни ситуации – пътнотранспортни произшествия, битови и спортни инциденти и други кризисни ситуации. За първа година в програмата на състезанието ще бъдат включени и пунктове за демонстриране на познанията на участниците в областта на здравословното хранене и активния начин на живот. Инициативата се осъществява с любезното съдействие на фондация „Крафт Кеърс”.

Официалното откриване ще се състои на 7 юни от 9.00 часа в Националния учебен център на Български Червен кръст в с. Лозен. Веднага след откриването започва самото състезание, което ще продължи до 19.00 часа.
Сред гостите на проявата ще има представители на Министерството на извънредните ситуации, Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”, Министерството на здравеопазването и др.

Повече информация ще получите по време на събитието от организаторите – Българския младежки Червен кръст.

Каним ви да отразите ХХV-ото национално състезание по първа помощ. Осигурен е служебен транспорт до с. Лозен. На 7 юни (неделя) в 8.00 часа пред сградата на Българския Червен кръст (бул. “Джеймс Баучер” 76) ще ви очаква микробус на организацията.
Вашите заявки за ползване на транспорта трябва да получим на тел. 8164721, 8164723 до 16.00 часа, днес, 5 юни (петък).

Още от създаването си през 1921 г. младежката организация на Българския Червен кръст изгражда формирования за подпомагане на засегнатите при бедствия, аварии и катастрофи. Постепенно тази дейност навлиза в училищата, където организацията създава санитарни постове с участието на доброволци на БМЧК. След 1989 г. тези постове са преструктурирани в Ученически екипи по първа помощ. Планът им за обучение е разширен и обновен.
От 1921 г. досега организацията е провела 24 национални състезания за Ученическите екипи по първа помощ.