НОВИНИ

11.11.2014 г.
Юбилеи
Отрядите на планинските спасители празнуват юбилеи
Пловдив
11 ноември 2014 г.
С празнична пресконференция в Пловдив бе отбелязан 65-годишният юбилей на отряда към Планиската спасителна служба на БЧК. Той е сформиран от Янко Монтанов, Янко Мляков и проф. д-р Любен Телчеров и в 70-те години на миналия век бележи численост от 120 души. В историята си отрядът има 3 спасителни кучета – Хектор, Арис и Вихрен, а сред хората, които са отдали най-много сили за успехите му са Никола Златарев, Васил Стойчев, д-р Янко Попов и други, които вече не са сред живите. Днес планинските спасители от отряд „Пловдив” се чувстват морално задължени да продължават достойно делото на своите предшественици.

Сопот
7 ноември 2014 г.
Петдесетгодишнината от създаването на отряда на планинските спасители, освен празник бе и ден за равносметка и признание. Отчетена бе отговорната работа на доброволците за опазване на здравето и живота на туристите и гостите в Средна Стара планина, успешните акции в изключително трудни теренни условия в помощ на изгубени и пострадали планинари, охраняването на организирани мероприятия в региона.
В поздравително писмо до юбилярите председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов от името на Националния съвет на БЧК и от свое име изказаха удовлетвореност от досегашната им работа и им благодариха за всеотдайността. „Отрядът на ПСС в Сопот доказва ежедневно пред обществото своята отдаденост на каузата на милосърдието и с безрезервното си участие в тежки и опасни мисии работи за издигането на авторитета както на Планинската спасителна служба, така и на Българския Червен кръст.” – се казва в писмото.