НОВИНИ

22.09.2014 г.
КАМПАНИЯ ЗА ПО-ДОБРА БЕДСТВЕНА ГОТОВНОСТ
На европейските национални дружества на Червения кръст и на Европейската комисия
В резултат на климатичните промени бедствията, свързани с екстремни метеорологични събития, стават все по-чести, по-тежки и мащабни, предупреждават днес от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Европейската комисия. Всеки от нас, от обикновения европейски гражданин, до хората, определящи държавните политики, трябва да бъде подготвен за последиците от този нов феномен. За да стимулира дискусия и за да повиши осведомеността на обществото за тенденциите на нарастване на бедствията и усилията, които са необходими за тяхното смекчаване, МФЧК/ЧП, 12 национални дружества на Червения кръст в Европа и Европейската комисия започват кампания за необходимостта от подготовка за бедствия и укрепването на устойчивостта на общностите към тях.

„Бедствията отнемат човешки живот и провалят перспективите пред хората, влошават още повече положението им, като ги правят все по-бедни“, казва европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, Кристалина Георгиева. “Благодарение на солидарността на европейските граждани, ние подкрепяме подготовката преди бедствията, адаптирането при бедствията и след тях, за да могат хората да се защитят сами. Готовността спасява живот, но също така е и разумна инвестиция: всяко евро, инвестирано в мерки за намаляване на риска при бедствия, носи между 4 и 7 евро възвръщаемост.”

Финансовата подкрепа от Европейския съюз позволява на МФЧК/ЧП да работи с общностите в риск чрез дейности за намаляване на риска и за подготовка за реакция при бедствия в цял свят. Тези дейности помагат за укрепване на устойчивостта на хората, намаляват загубите и съкращават времето, нужно за възстановяване след бедствие. Можете да видите тези дейности в интерактивния уеб-материал: “Журнал на устойчивостта при бедствия“ (www.disaster-resiliеnce.com).

“С участието си в живота на общностите и разбирайки техните нужди, ние можем да предвидим проблемите, които възникват по време на криза и да подготвяме ефективни начини за отговор при бедствия, за да опазим живота и поминъка на хората”, казва генералният секретар на МФЧК/ЧП, Елхадж Ас Си. “Тези дейности трябва да се съобразяват с местната общност и култура и да използват по най-добрия начин местните ресурси”.

Предистория
През последните 20 години бедствията убиха 1,3 милиона и засегнаха 4.4 милиарда души, като причиниха огромни икономически загуби. Очаква се към 2030 г. бедствията да причинят щети в размер на 328 милиарда евро годишно.

В период от 42 дни, кампанията на МФЧК/ЧП и Европейската комисия ще представя ежедневни истории на устойчиви хора в социалните мрежи и блогове. Журналът „Устойчивост при бедствия“ ще разкаже истории за това как местните общности се подготвят за бедствия в 24 различни страни. Например, как се изгражда по-безопасен подслон в Хаити и във Филипините, как в Руанда се терасират хълмове, за да се предотврати ерозията, как се провеждат евакуационни занятия в Бангладеш и как се засаждат зеленчукови градини в пустинята на Мавритания. Журналът ще покаже промяната, която носят за уязвимите хора дружествата на Червения кръст и Червения полумесец с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Журналът е резултат на сътрудничество между победителите в международния конкурс Peabody Awards за 2014 г., Майк Робинс от Helios Design Labs (A Short History of the High Rise) и режисьорката на документални филми, Илейн Шелдън (Hollow Documentary).

Журналът се намира на адрес: www.disaster-resiliеnce.com
Официалният старт на Журнала „Устойчивост при бедствия” ще бъде онлайн на 22 септември и на живо на 23 септември 2014 г. във Виена, на кръгла маса на тема: „Какво е необходимо, за да се укрепва устойчивостта на общностите?“, която ще се състои в сградата на Австрийски Червен кръст.

Можете да проследите дискусията на живо (виж програмата).

Можете да подкрепите кампанията, като поставите банер на своя уебсайт и да насърчавате вашата аудитория да споделя своите истории за устойчивост при бедствия на www.disasterjournal.tumblr.com.

За запитвания към Българския Червен кръст, свържете се с:
Екатерина Борисова, началник-отдел „ФМ“, дирекция „ВОМФИД“
Тел: ++359 2 8164 809
Моб.: ++359 888 222 112