НОВИНИ

24.09.2014 г.
Национално учение на БЧК за действие при бедствия
Участват 130 доброволци и служители на БЧК, на Румънския, Македонския и Сръбския Червен кръст
В съответствие с Плана за подготовка на доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия, БЧК в партньорство с областната администрация на Кюстендил и община Кюстендил, ще проведе от 24 до 28 септември 2014 г. Национално учение за действие при бедствия на територията на областта – в община Кюстендил, село Шишковци и базов лагер на язовир „Дренов дол”.

Участници в учението освен БЧК ще бъдат и екипи от Единната спасителна система за реакция при бедствия на Р. България от РД ПБЗН, ОД МВР-Полиция, Спешна помощ и други. Целта е да се повишат знанията и практическите умения на участниците за незабавна и адекватна реакция по оказване на помощ на пострадали при наводнения и за укрепване на трансграничното сътрудничество в бедствени ситуации.

На 26 септември 2014 г. /петък/ от 10.30 до 12. 30 ч. в района на язовир „Дренов дол” /до стрелбищния комплекс на Кюстендил/ ще се проведат демонстративни спасителни действия с екипи от Единната спасителна система на страната по оказване на помощ на пострадали от наводнения (евакуация на пострадали, събиране и разпределяне на пострадалите, регистрация и текущо подпомагане, оказване на първа помощ и на психосоциална подкрепа и др.).

Представители на държавната и местната власт и партньори на БЧК ще наблюдават демонстративните действия. Предвиден е брифинг за журналисти, като желаещите да присъстват трябва да направят предварителна заявка за транспорт до 16.00 ч. на 24.09.2014 г. Местата са ограничени. Тръгването е в 8.30 ч. от централата на БЧК (София, бул. „Джеймс Баучер“ 76).

За повече информация - Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК, GSM 0889 606 605.